Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Het aquaduct in Lissabon

Aquaduct van Aguas Livres

Drinkwater voor Lissabon

Een 941 meter lang aquaduct strekt zich uit over de vallei van Alcântara in de Portugese hoofdstad Lissabon.

25 mei 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tot drie eeuwen geleden was drinkbaar water een schaars goed in Lissabon. Daarom gaf de Portugese koning Johan V de opdracht om een kilometerslang netwerk van kanalen en waterleidingen aan te leggen tussen Lissabon en de bronnen van Caneças, ruim tien kilometer verderop.

Om de vallei van de Alcântara te overbruggen, ontwierp de Italiaanse architect Antonio Canevari het 'Aquaduct van Aguas Livres', een gigantische constructie die rust op 35 gotische bogen die tot 65 meter boven de grond reiken. De bouw ervan begon in 1731.

Aardbeving

Vanaf 1748 sijpelde het eerste drinkwater Lissabon binnen via het aquaduct om zeven jaar later een grote aardbeving in Lissabon te overleven. De beving en de daaropvolgende tsunami en brand maakten de stad met de grond gelijk. Maar het aquaduct vertoonde geen barstje.

Vandaag stroomt er geen water meer door. Het aquaduct werd in 1968 buiten gebruik gesteld en is vandaag veranderd in een toeristische attractie.

Watermuseum

Het water uit het aquaduct mondde uit in een reservoir, Mãe d'Água, waar 5.500 m³ water in past. Vandaag geeft het overdekte bassin onderdak aan het watermuseum Museu da Água. Je kunt er een blik werpen op de binnenkant van het aquaduct en rond het reservoir stappen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over