In de vallei van de Maas, geprangd tussen spoorlijn 125 en de rivier zelf, ligt een bakstenen ensemble dat in 1901 werd opgetrokken in opdracht van Les Moulins de Namur et de Jambes.
Voeding
Maalderijen, brouwerijen, slachthuizen en drinkwatervoorzieningen.
Malterie Franco Belges in Beloeil is niet alleen de oudste mouterij van het land, maar naar eigen zeggen ook een van de oudste ter wereld. Het bedrijf, dat nog altijd actief is, bevoorraadt zowel microbrouwerijen als distilleerderijen over de hele wereld van mout.
De lostoren langs de Vaart in Leuven was niet alleen dagelijks in prime time te zien in de begingeneriek van de serie Thuis, hij was ook de enige die nog overblijft in het havenlandschap. Begin 2023 werd Leuvens laatste lostoren echter afgebroken.
Een 941 meter lang aquaduct strekt zich uit over de vallei van Alcântara in de Portugese hoofdstad Lissabon.
De bakstenen torens van maalderij Dossche flankeren de boorden van de Leie in Deinze. Tot 2019 werden er bakkerijgrondstoffen geproduceerd.
Langs het Verbindingskanaal in Gent rees eind 19de eeuw een bakstenen complex uit de grond waar graan vermalen werd.
De dagen van de Oostendse vismijn zijn geteld. De stad wil de vismijn grotendeels slopen en vervangen door een nieuwbouw.
Vlak bij het centrum van het Italiaanse Sorrento ligt de Vallone dei Mulini: een overwoekerde vallei vol ruïnes van oude fabrieken.
Brussel is niet voor niets de hoofdstad van bierland België. Langs het kanaal schieten kleine en grote brouwerijen vanaf het einde van de 19de eeuw als paddenstoelen uit de grond.
De machinezaal van Wielemans-Ceuppens uit 1903 geeft onderdak aan een unieke verzameling stoommachines en compressoren.
Op de voormalige DDR-grens tussen West- en Oost-Berlijn vind je vergeten resten van het waterzuiveringsstation van een textielfabriek.
Al in de 16de eeuw prijkte in dit stukje Berlijn een slachthuis, vanaf 1876 volgde de uitbreiding tot het "Zentralvieh- und Schlachthof".
In de Berlijnse wijk Friedrichshain spuwde Glaswerk Stralau tot 1997 flesjes uit voor de nabijgelegen brouwerij Engelhardt. Toen viel het doek voor de glasblazerij, die al sinds 1889 actief was.
Een industriegebouw gooide na een grondige renovatie de deuren open als museum, maar moest wegens de lage belangstelling al na drie jaar terug de deuren sluiten. Ondertussen staat het museum al vijftien jaar leeg.