De val van de Berlijnse Muur, op 9 november 30 jaar geleden, luidde het einde in van de opsplitsing tussen West-Duitsland en de oostelijke DDR. Wat blijft er vandaag nog over van de grens?
Verdwenen DDR-grens
Op 13 augustus 1961 ging de DDR aan de slag met de bouw van de Berlijnse Muur: een kilometerslange versperring die het Westen van de stad isoleerde van Oost-Duitsland. Ook de grens tussen West-Duitsland en de DDR stak je niet zomaar meer over. Over een afstand van 1378 kilometer werd Duitsland doormidden gesneden door het IJzeren gordijn.
Dicht bij Potsdamer Platz verschuilt zich een wachttoren van de eerste generatie tussen de wolkenkrabbers.
De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
In de Duitse gemeente Hötensleben staat nog 350 meter muur overeind, een restant van de kilometerslange grens die de DDR van West-Duitsland afgrendelde.
Voor ruïnes van wachttorens en versperringen moet je niet enkel in Berlijn te zijn. Ook in de meest noordwestelijke stad van de voormalige DDR, het Duitse Dassow, liet de grenszone zijn sporen na.
De Duits-Duitse grens, de 1378 kilometer lange grens die tijdens de Koude Oorlog dwars door Duitsland sneed, maakte deel uit van het IJzeren Gordijn.
De grenspost Helmstedt-Marienborn vormde ten tijde van de splitsing van Duitsland de belangrijkste grensovergang langs de Duitse binnengrens.
Advertenties