Piramidevormige vakantiewoning in les Dolimarts

Les Dolimarts

Vakantieparadijs op een heuveltop

Het zicht bovenop de top van de Col des Dolimarts stelt niet teleur. Het verklaart waarom de socialistische mutualiteiten hier in de jaren vijftig een vakantiedomein bouwden.

19 april 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tussen de bomen werden tientallen piramidevormige chalets neergepoot.

Alleen: niet een ervan heeft de tand des tijds overleefd. Het vakantiepark is namelijk al sinds 2000 gesloten en de overblijvende ruïnes werden rond 2020 een voor een met de grond gelijk gemaakt.

Reddingsoperaties

De mutualiteiten slaagden er maar niet in om het park rendabel te krijgen. En dat ondanks twee forse injecties van de overheid.

Een eerste keer reanimeerde Philippe Moureaux in de jaren tachtig het domein door vier vakantiekazernes, die niet meer in de smaak vielen bij de toeristen, over te kopen voor een miljoen euro. Waarna de gebouwen gesloopt werden.

Ondergang

Na de sluiting in 2000 kwam de Belgische staat opnieuw met poen over de brug: ze kocht het domein over van de mutualiteiten voor 3,1 miljoen euro om er asielzoekers onderdak te geven.

Asielzoekers zagen ze er nooit en in 2005 werd Les Dolimarts voor tien keer minder van de hand gedaan dan de aankoopsom.

Sindsdien werden alle huisjes kort en klein geslagen en uiteindelijk afgebroken.

De chalets maken plaats maken voor een ecologisch vakantiepark met boomhutten.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief