De blekerij Alsberge-Van Oost zag het levenslicht in 1879. Een eeuw later ging de blekerij over de kop en volgde jarenlange leegstand.

Teintureries Belges
Spinnerijen, weverijen, ververijen en twijnderijen: in Ronse struikel je over de restanten van het textielverleden.
20 oktober 2019
Vanaf midden 19de eeuw opende de ene textielfabriek na de andere de poorten en zo groeide Ronse, na Gent, uit tot de tweede grootste textielstad van Oost-Vlaanderen.
Ververij
Wij verkenden de restanten van een van die fabrieken: de "Teintureries Belges" die in 2000 over de kop ging.
Deze ververij dateert van begin 20ste eeuw en maakte deel uit van de groep Alsberge-Van Oost, het katoenveredelingsbedrijf langs de Drongensesteenweg in Gent.




Na een decennium leegstand zijn flarden van de ververij gesloopt en vervangen door nieuwbouw: hier huizen nu het cultureel centrum "De Ververij" en de kunstacademie.
Skeletstructuur
Toch bots je nog op een resem restanten van de ververij, zoals de skeletstructuur van de ateliers: gietijzeren kolommen ondersteunen de vakwerkliggers waarop de sheddaken vroeger rustten.

Het machinegebouw en ketelhuis waren het uithangbord van de fabriek, maar van de stoommachine: geen spoor meer. Ook de fabrieksschouw is van het toneel verdwenen.

Een handvol bassins omringen het fabrieksterrein. Water was namelijk onontbeerlijk voor een ververij. Het verklaart de ligging van de Teintureries Belges aan de oevers van de Molenbeek.
Maar de Molenbeek luidde ook het einde in van de ververij: na een zware overstroming ging de fabriek op de fles.


- CC De Ververij
- Inventaris Onroerend Erfgoed: textieldrukkerij De Nieuwe Leie
- Ronse.be: Teintureries Belges wordt De Nieuwe Leie wordt "De Ververij"
Wolvestraat, Ronse