Directeurswoning en schouw van S.A.W.

S.A.W.

Spinnen en weven in Waarschoot

De treinen die vanaf 1861 over spoorlijn 58 van Gent naar Brugge tuften, brachten de industriële revolutie tot in het Meetjesland, meer bepaald naar Eeklo, Sleidinge en Waarschoot. 

In de schaduw van het station van Waarschoot werd in 1887 bijvoorbeeld de katoenweverij en -ververij d'Heyere et Cie uit de grond gestampt. De fabriek was rechtstreeks aangesloten op het spoor om de aan- en afvoer van producten te vergemakkelijken.

Symbool van de textielindustrie

Uit dit bedrijf spruitte rond de eeuwwisseling de Société Anonyme de Waerschoot voort, kortweg S.A.W. In 1900 werkten er alleen al 150 wevers.

De naam van de textielfabriek staat vereeuwigd op de fabrieksschoorsteen. De schouw werd in 1907 opgericht en trekt alle aandacht naar zich toe. 

Sinds 1999 is de schouw beschermd als monument omwille van zijn grote symboolwaarde voor de Waarschootse textielindustrie. Het bijhorende machinegebouw is gesloopt in de loop der jaren.

Andere overblijfselen

Langs de sporen strekken zich nog andere overblijfselen uit van S.A.W., waaronder de voormalige spinnerij, de directeurswoning en een droogloods.

Textilia

S.A.W. smolt in 1975 samen met Textilia, maar doofde langzaam uit. In 1981 sloot S.A.W. de boeken en werd een deel de gebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Toch blijft Waarschoot tot op vandaag een textielstad. B&T Textilia is namelijk nog altijd actief in de gemeente.

Waarschootstof brengt sinds 2019 het textielverleden van de gemeente weer tot leven. Onder meer een online documentaire vertelt het verhaal over de Waarschootse textielgeschiedenis, daarnaast zet Waarschootstof regelmatig activiteiten op touw die je terugvindt op hun Facebookpagina.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!