Preetjesmolen in Heule

Preetjesmolen

De laatste vlaszwingelmolen van Europa

Van de acht vlasmolens die Heule ooit rijk was, blijft enkel nog Preetjesmolen over, een vlaszwingelmolen die ergens tussen 1859 en 1870 werd gebouwd in opdracht van landbouwer Ivo Deprez, vandaar de naam Preetjesmolen. 

Vlas dat in de Leie werd geroot, onderging in deze molen een volgende stap in het proces om er vlas van te maken: zwingelen. Bij het zwingelen werden de nog aanwezige houtdeeltjes van de vezel gezwingeld. Wat overbleef, kon worden gebruikt om linnen te maken. De molen bleef in werking totdat de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914

Beschermd in 1944

Als bij wonder werd hij nadien niet gesloopt, maar wel verschillende keren opgeknapt en al in 1944 beschermd als monument. Preetjesmolen werd zo de enige overgebleven en nog functionerende vlaszwingelmolen van Europa.

Zwingelturbines

Windkracht werd begin deze eeuw vervangen door mechanische aandrijving. De broers Constant en Joseph Vansteenkiste, die in 1902 al het warmwaterroten ontwikkelden, sloegen in de jaren twintig de handen in elkaar met Joseph Vanmaercke om een zwingelturbine te ontwikkelen. Die kwam in 1924 op de markt en zorgde voor een verdere mechanisering van de vlasnijverheid.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over