Textielfabriek Moulin et Vernier in Moeskroen

Moulin et Vernier

Koninklijk tapijt uit Moeskroen

Op 15 december 1960 stapte koning Boudewijn in het huwelijksbootje met de Spaanse gravin Fabiola. Het koningspaar werd bedolven onder de geschenken.

Ook tapijtwever André Vernier uit Moeskroen deed zijn duit in het zakje. Hij schonk het echtpaar een tapijt 'dat de geschiedenis zal ingaan als enig werkstuk van de twintigste eeuw', zo klonk het ronkend in De Standaard. 

Het koninklijk tapijt was 4m60 breed en 5m60 lang en versierd met bloemen en bladeren op een gouden achtergrond. De wolsoorten werden door de wevers van Vernier in zeventien verschillende hoogten gesneden. 

Verniers meesterwerk

Het tapijt was de bekroning van André Verniers loopbaan. Hij stond in 1928 mee aan de wieg van de Etablissements belges Moulin et Vernier, een tapijtweverij die bijna twee hectare inpalmde langs Rue du Limbourg in Moeskroen. 

In 1956 trok Vernier het laken volledig naar zich toe: Moulin werd gedumpt uit de bedrijfsnaam, voortaan was sprake van 'André Vernier et fils.' Eén van die zonen was Dominique Verniers. Hij kwam echter op dramatische wijze om het leven.

Vlucht 548

De 32-jarige Dominque Vernier trok begin 1961 op zakenreis naar New York en had zijn terugreis met en dag uitgesteld waardoor hij op de noodlottige Sabena vlucht 548 zat. Dat toestel crashte op 15 februari 1961 dicht bij de luchthaven van Zaventem. 73 inzittenden, onder wie Vernier, vader van drie kinderen, stierf bij het ongeval. 

Vader Vernier zelf overleed in 1977 in de Franse stad Rijsel, maar zijn textielbedrijf bleef verder luxetapijten produceren onder de merknaam 'Le Tisserand'. Onder meer het casino van Monaco, het Ritz in Parijs en het Cosmos Hotel in Moskou waren vaste klant bij Verniers.

Afbraak

Rond de eeuwwisseling verliet de weverij haar thuishonk en werd ze deel van de Group De Poortere. Het grootste deel van de restanten van de fabriek in Moeskroen werden in 2009 met de grond gelijk gemaakt. 

De enige nog overblijvende loods, hier afgebeeld op de foto's, verdween in 2021 uit het straatbeeld. Sindsdien ligt het braakliggend terrein te wachten op het startschot voor de bouw van een nieuwe woonwijk.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!