Oude weverij

Moerman Frères

Van weverij tot Moermanpark

Een volledig stratenblok was tot in 2010 ingepalmd door de ververij en weverij van Moerman Frères, een textielfabriek die zich eind negentiende eeuw in Roeselare vestigde.

De oprichting van weverijen zoals Moerman luidde de industrialisering in van de textielnijverheid in de West-Vlaamse stad. Begin twintigste eeuw volgden nog andere textielfabrieken: voddenfabriek Vanderhaeghe-Wyckhuyse, jutespinnerij Carlier of weverij Flipts en Dobbels. 

Stakingsactie

Moerman stak in 1913 (ongewild) het vuur aan de lont van een maandenlange stakingsactie in Roeselare. Toen de directie van de fabriek een loonsverhoging goedkeurde, viel het werk in de ene na de andere fabriek stil, behalve bij Moerman zelf. Arbeiders van concurrerende bedrijven eisten dezelfde loonvoorwaarden als bij Moerman. Na drie maanden 'lock-outs' kwam het tot een oplossing.

Gewapend beton

De fabriek werd in 1921 uitgebreid met een nieuw weverijgebouw dat de Kleine Bassinstraat flankeerde. De uitbreiding werd opgetrokken in gewapend beton volgens het systeem Hennebique, vernoemd naar de Franse architect die pionierde met gewapend beton (foto Centre d'Archives d'architecture contemporaine).

School, parking, park

In 1954 was het liedje van Moerman Frères uitgezongen. Het Koninklijk Technisch Atheneum nam zijn intrek in de leegstaande gebouwen en zou daar tot begin eenentwintigste eeuw blijven. 

Van de fabriek blijft nu niets meer over. Moerman werd in 2010 met de grond gelijk gemaakt om plaats te ruimen voor de Moermanparking. De Moermanparking werd op zijn beurt in 2025 volledig vergroend en is nu een stadspark.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over