Watertoren van de fabriek

Filature et Filteries Réunies

In elkaar gezakte textielreus langs de Dender

Een handvol bakstenen gebouwen langs de Dender schiet je meer dan 100 jaar terug in de tijd, meer bepaald naar de periode waarin Aalst gedomineerd werd door textielfabrieken en rokende schoorstenen.

Eén van die textielbedrijven was de Filature et Filteries Réunies (F.F.R.), een fusie van drie Aalsterse fabrikanten. In 1886 smolten J.B. Jelie, Druwé-Hendrickx en Borreman-Van Melckebeke namelijk samen. 

Dankzij die fusie zat het volledige productieproces van naaigarens voortaan onder één dak. Of toch voor even. Want op het einde van de negentiende eeuw trok J.B. Jelie zich terug uit de groep en stampte Filature du Canal uit de grond.

Wat begon als de rijzende ster aan de hemel, met fusies en investeringen in binnen- en buitenland, eindigde een eeuw later met een kater. De concurrentie met goedkopere garens uit het buitenland bleek namelijk dodelijk. In 1989 ging F.F.R. kopje onder. 

Waterreservoir

De watertoren is een van de blikvangers die tot vandaag overeind staat, maar andere delen zijn verdwenen. De kantoren die zich langs de straatzijde uitstrekte, zijn gesloopt om plaats te maken voor parkings.

Een deel van de leegstaande werkplaatsen werd tot in de zomer van 2024 ingepalmd door Rollerland, een rolschaatsbaan.  In de voormalige kantoren vond Kunstcentrum Tragel dan weer onderdak. De kunstenaars moesten het verouderde pand echter in 2022 verlaten. In een ander gebouw streek eventlocatie De Filatuur neer. 

Vandaag heeft de stad Aalst grootse plannen met het voormalige fabrieksterrein. Binnen enkele jaren moet er een nagelnieuwe wijk uit de grond rijzen met woningen, winkels en kantoren. In afwachting daarvan krijgen de loodsen een tijdelijke invulling onder de naam Walstroom.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over