Reactorgebouw en koeltoren van Kalkar

Kweekreactor Kalkar

Miljarden in een bodemloos reactorvat

In 1973 werd de eerste steen gelegd van de nucleaire centrale van de toekomst in het Duitse Kalkar. Stroom werd er echter nooit geproduceerd. Waar liep het fout?

West-Duitsland wist in 1968 België en Nederland warm te maken om mee te investeren in het prototype van een natriumgekoelde kweekreactor, de SNR-300. Nederland en België sprongen elk bij voor 15% van de bouwkosten, West-Duitsland betaalde het leeuwendeel.

De locatie voor de reactor met een vermogen van 327 MW viel op een het schilderachtige Kalkar, een dunbevolkt landbouwdorpje langs de Rijn dicht bij de grens met Nederland, maar ook op amper 30 kilometer van het wél dichtbevolkte Nijmegen.

Protestmarsen

Nog voordat de bouw goed en wel van start ging, barstte een storm van protest los bij milieuverenigingen in Nederland en Duitsland. (Foto Nationaal Archief, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)

Zo’n kweekreactor was dan ook omstreden. Hij produceert niet alleen stroom uit de kernbrandstof, maar ook nieuw splijtmateriaal dat kan worden gebruikt in bijvoorbeeld kernwapens. Kweekreactors blijken ook gevoeliger voor ongelukken

Elke Nederlander voelde de bouw van de reactor bovendien in zijn portefeuille. Om de Nederlandse inbreng te financieren, riep de Nederlandse regering namelijk de Kalkarheffing in het leven: een belasting van 3% op de elektriciteitsfactuur. Het hielp niet om draagvlak te creëren.

Vier keer zo duur

In 1978 al moest de kweekreactor op volle toeren draaien. In werkelijkheid waren de bouwkosten tegen dan verviervoudigd en begin jaren tachtig lieten Nederland en België aan West-Duitsland fijntjes weten dat ze de geldkraan dichtdraaiden.

Toch werd de centrale in 1985 voltooid. Het was alleen nog wachten geblazen op de brandstofstaven om in het reactorvat te laten zakken. Maar de vergunningen die daarvoor nog nodig waren, kwamen niet. (Foto Nationaal Archief, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)

De reactor was in Duitsland intussen ook in een politiek mijnenveld veranderd: 'Ik ben helemaal niet overtuigd van de noodzaak van de kweekreactor en beschouw hem als een vergissing', zei de minister Reimut Jochimsen van Economische Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen daarover. 

Knock-out

Een jaar nadat Kalkar was afgewerkt, sloeg in Chernobyl het noodlot toe. Het lot van de reactor in Kalken leek daardoor voorgoed bezegeld. Kalkar was volgens Jochimsen 'technisch-wetenschappelijke knock-out' geslagen.

Begin 1991 trok de Duitse regering formeel de stekker uit het project. De bouw en vergunningsprocedure had 20 jaar aangesleept, duizenden ingenieurs en arbeiders bouwden mee aan de centrale en belastingsbetalers pompten miljarden in het project. Allemaal voor niets. ‘De snelle kweekreactor is in de loop der jaren een trage, peperdure slak geworden', zo besloot de krant Het Parool.

Pretpark

In 1995 werd het complex verkocht aan de Nederlandse ondernemer Hennie van der Most die de turbines, generatoren en andere onderdelen ontmantelde en een pretpark met hotel onderbracht in de voormalige magazijnen, machinekamer en kantoren van de centrale. In de koeltoren werd een attractie gebouwd, namelijk een 58 meter hoge zweeftoren.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!