Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Kraan en transportbanden aan de stroomcentrale

Kraftwerk Peenemünde

Stroom voor raketbrandstof

In het Duitse Peenemünde, het rakettestcentrum van de nazi's, werd vanaf 1939 een steenkoolcentrale opgericht om de energie-intensieve productie van vloeibare zuurstof mogelijk te maken - de brandstof voor de V2-raket.

22 juni 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Drie jaar later werd de steenkoolcentrale in gebruik genomen, net op tijd om Adolf Hitlers bevel te gehoorzamen om de massaproductie van V2's op te starten.

Kraan

De centrale lag vlak bij de oevers van de Peenestrom, ideaal om steenkool aan te voeren. Een kraan takelde de steenkool van schepen en stortte ze op een transportband uit. Die voerde de steenkool naar een van de vier stoomketels in de centrale.

Twee turbogeneratoren wekten 30 MW op, waarvan twee derde naar de vloeibare zuurstoffabriek stroomde. De restwarmte werd gebruikt om kantoren te verwarmen.

Bombardementen

Ondanks verschillende geallieerde bombardementen op Peenemünde vanaf 1943, bleef de stroomcentrale buiten schot. De V2-assemblage zelf kreeg wel rake klappen en verhuisde naar een ondergronds complex bij het concentratiekamp Mittelbau-Dora.

DDR-centrale

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de steenkoolcentrale opgekalefaterd door de Oost-Duitse DDR. Tot 1990 werd er elektriciteit geproduceerd.

De centrale werd intussen verbouwd tot een museum. Je ontdekt de oude centrale zelf en het verhaal over de ontwikkeling van de V2-raketten in Peenemünde. Met zijn 92 meter lengte en 34 meter hoogte gaat het om het grootste industriële monument in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

Delen op Facebook Delen op Twitter