Vuurpomp van Sarteau

Vuurpomp van Sarteau

Vuurpomp in een donjon

Op de linkeroever van de Schelde in het Noord-Franse Fresnes-sur-Escaut getuigt deze eeuwenoude vuurpomp aan de onophoudelijke strijd van mijnwerkers en ingenieurs tegen het grondwater in de ondergrondse galerijen.

1 mei 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Franse mijnbedrijf Compagnie des mines d'Anzin opende in 1823 de steenkoolmijn Sarteau. Om het grondwater uit de tweehonderd meter diepe galerijen weg te pompen, werd in 1826 een vuurpomp geïnstalleerd bovenop de zuidelijke mijnschacht. 

Het gebouw dat onderdak gaf aan de machine kreeg het uiterlijk van een middeleeuws bouwwerk, inclusief kantelen.

Vuurpomp van Newcomen

De vuurpomp, een toestel dat door Thomas Newcomen werd ontwikkeld in 1712, was een voorloper van de latere, meer geavanceerde stoommachine van James Watt. 

Het water in de stoomketel werd aangevoerd door een aquaduct die aangesloten was op de Schelde. Fosse du Sarteau werd slechts 40 jaar lang geëxploiteerd. Al in 1860 werd de steenkoolontginning stopgezet. Zowel de machine zelf als het aquaduct werden ontmanteld.

Tweede Wereldoorlog

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog kreeg de torenruïne waarin de machine stond, een herbestemming. Naarmate de oorlogsdreiging vanuit Duitsland weer toenam, boorde het Franse leger schietgaten in de toren en werd er een betonnen bunker naast gebouwd. 

Vergeefse moeite. Eind mei 1940 vond de Slag om de Schelde plaats waarbij de geallieerde troepen de Duitse opmars vanuit België probeerden te stremmen. Luttele weken later gaf Frankrijk zich over. Een gedenkplaat herdenkt de soldaten die toen gevallen zijn.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief