Stoompomp in Bernissart

Stoompomp in Bernissart

Unieke stoompomp in Bernissart

Eind achttiende eeuw werd dit bakstenen gebouw in Bernissart opgetrokken om onderdak te geven aan een nieuw snufje: de stoompomp van Thomas Newcomen.

22 juli 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het gebouw dateert van 1781, toen de Compagnie d'Anzin er de machine installeerde. Twee jaar later al werd het toestel ontmanteld en naar Frankrijk verhuisd. Het gebouw werd verbouwd tot woning. 

De stoompomp, in 1712 ontworpen door de Brit Thomas Newcomen, pompte het water weg uit de ondergrondse mijnschachten, wat grootschaliger mijnbouw mogelijk maakte. De Encyclopedia of Diderot & d'Alembert bevat verschillende dwarsdoorsneden en schetsen van zulke machines.

Gerenoveerd

Willy Van Poucke beschrijft in zijn boek "Langs bergen van werk" uit 2008 het gehavende gebouw, maar vandaag schittert het weer in al zijn glorie. In 2005 werd de ruïne door de gemeente opgekocht en nog eens vijf jaar later van kop tot teen in het nieuw gestoken. De houten hefboom die uit de gevel steekt evoceert de stoompomp van weleer die hier stond.

De straatnaam waar je de stoompomp vindt, Rue des Iguanodons, verwijst trouwens naar de fossielen die hier werden opgegraven. In de nabijgelegen steenkoolmijn Sainte-Barbe stootten mijnwerkers in 1878 namelijk op dinosaurusfossielen die vandaag in het Natuurhistorisch museum van Brussel staan.

 
Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief