Op de linkeroever van de Schelde in het Noord-Franse Fresnes-sur-Escaut getuigt deze eeuwenoude vuurpomp aan de onophoudelijke strijd van mijnwerkers en ingenieurs tegen het grondwater in de ondergrondse galerijen.

Stoompomp in Bernissart
Eind achttiende eeuw werd dit bakstenen gebouw in Bernissart opgetrokken om onderdak te geven aan een nieuw snufje: de stoompomp van Thomas Newcomen.
22 juli 2015
Het gebouw dateert van 1781, toen de Compagnie d'Anzin er de machine installeerde. Twee jaar later al werd het toestel ontmanteld en naar Frankrijk verhuisd. Het gebouw werd verbouwd tot woning.
De stoompomp, in 1712 ontworpen door de Brit Thomas Newcomen, pompte het water weg uit de ondergrondse mijnschachten, wat grootschaliger mijnbouw mogelijk maakte. De Encyclopedia of Diderot & d'Alembert bevat verschillende dwarsdoorsneden en schetsen van zulke machines.

Gerenoveerd
Willy Van Poucke beschrijft in zijn boek "Langs bergen van werk" uit 2008 het gehavende gebouw, maar vandaag schittert het weer in al zijn glorie. In 2005 werd de ruïne door de gemeente opgekocht en nog eens vijf jaar later van kop tot teen in het nieuw gestoken. De houten hefboom die uit de gevel steekt evoceert de stoompomp van weleer die hier stond.
De straatnaam waar je de stoompomp vindt, Rue des Iguanodons, verwijst trouwens naar de fossielen die hier werden opgegraven. In de nabijgelegen steenkoolmijn Sainte-Barbe stootten mijnwerkers in 1878 namelijk op dinosaurusfossielen die vandaag in het Natuurhistorisch museum van Brussel staan.
Linters, A., & De Taeye, M. (1987). Industrieel erfgoed, industriele archeologie in Vlaanderen : op zoek naar de wortels van Flanders' Technology. Gent: VVIA.
Van Poucke, W. (2008). Langs bergen van werk : voetreis ver weg in België, over het terrilpad van Bernissart naar Blegny. Roeselare: Roularta books.
Stoompomp van Newcomen
Op het einde van Rue des Iguanodons
Bernissart
België