Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Koeltoren

Hamon

Honderd jaar koeltorens

Over de hele wereld kom je nog koeltorens tegen van het Belgische familiebedrijf Hamon. Ruim een eeuw na de oprichting door de broers Hamon eindigde hun firma echter met een valse noot.

8 februari 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

Begin twintigste eeuw stonden Achille en Fernand Hamon, twee broers en ingenieurs uit het Franse Bretagne, aan de wieg van Hamon. Achille stampte in 1904 een bedrijf uit de grond in Frankrijk, twee jaar later volgde zijn broer Fernand diens voorbeeld in België. 

Beide broers bouwden koeltorens voor de steenkool- en staalindustrie. Eerst waren dat houten constructies, later schakelden ze over op beton.

Belgisch familiebedrijf

Toen Achille Hamon overleed en geen erfgenamen naliet, werd de Franse tak van de firma stopgezet. Hamon was voortaan een Belgisch bedrijf en breidde zijn imperium vanaf de Tweede Wereldoorlog ook uit naar de Verenigde Staten en elders. Zo bouwde Hamon in China in 2011 aan een 209 meter hoge koeltoren, de hoogste ter wereld.

Hamon bleef ook in zijn thuisland België koeltorens bouwen, onder meer voor de nucleaire centrales van Doel en Tihange en steenkoolcentrales die intussen weer zijn stopgezet. 

Gerestaureerd in Beringen

Ook naast de elektriciteitscentrale van de steenkoolmijn van Beringen vind je nog koeltorens van Hamon terug. Zowel de oudste uit 1923 als het exemplaar uit 1942 werden ontworpen door Hamon. Beiden werden, net als de twee overige betonnen koeltorens, in de jaren 2010 gerestaureerd.

Koeling

Hoe werkte zo'n koeltoren voor stroomcentrales? Water werd via verbranding van gas of steenkool of door nucleaire splitsing verhit tot stoom en onder hoge druk in turbines geperst, die op hun beurt een generator in gang zette die elektriciteit opwekte. 

Daarna moest het water weer afkoelen. In een koeltoren werden tot wel twee miljoen liter water per minuten in de toren gespoten en afgekoeld. In de houten latten en goten van de toren kon het water verder afkoelen.

Rechtstreekse afstammelingen van de familie Hamon (namelijk de familie Lambilliotte) zaten tot begin 2017 nog aan de knoppen, maar de voorbije jaren moest Hamon steeds opnieuw op zoek naar vers kapitaal bij onder meer banken en de Waalse overheid.

Overname

In het voorjaar van 2022 vroeg Hamon het faillissement aan. Toch is Hamon niet helemaal uitgewist. Twee maanden na het faillissement nam John Cockerill uit Seraing de belangrijkste activiteiten van het failliete Hamon over, namelijk koelingsactiviteiten voor stroomcentrales en de zware industrie. 

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over