Drie opvallende schachten uit drie verschillende tijdperken prijken broederlijk naast elkaar in de Duitse steenkoolmijn Ewald, die in 2000 de deuren sloot.

Zeche Hugo
De jarenlange steenkoolontginning in Zeche Hugo in het Duitse Gelsenkirchen heeft een honderdvijftien meter hoge terril achtergelaten, de Halde Rungenberg.
26 juli 2018
De mijn is vernoemd naar een van de grootste aandeelhouders, Hugo Hongmann, die in 1873 aan de wieg stond van de steenkoolmijn. De schacht bereikte een diepte van meer dan duizend meter.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de gebombardeerde gebouwen, waaronder de kolenwasserij, vernieuwd door architect Fritz Schupp. Hij maakte naam en faam met het ontwerp van de Zeche Zollverein in Essen, vandaag uitgeroepen tot Werelderfgoed.


In de jaren negentig werd er gefusioneerd dat het niet meer mooi was, eerst met Zeche Consolidation en Nordstern, later met Zeche Ewald, maar dat kon de sluiting niet verhinderen: in april 2000 viel het doek voor Zeche Hugo.
Sloophamer
Zo goed als alle installaties, waaronder de stroomcentrale en kolenwasserij, verdwenen na de sluiting onder de sloophamer. Enkel de metalen schachtbok van midden jaren 1970 werd dankzij oud-mijnwerkers bewaard.

Aan de rand van het terrein vind je ook nog de oude kantoorblokken en lampenkamer terug waarin je de hand herkent van Schupp.
Via de wandelpaden of een trappartij met driehonderd treden bereik je het topje van de terril naast Zeche Hugo. De puinhoop is bekroond met de lichtinstallatie 'Nachtzeichen': twee roestige spots werpen 's nachts hun lichtstralen in de lucht.

- Website Zeche Hugo
- Rheinrhuhronline.de: Zeche Hugo
- Ruhrgebiet Industriekultur: Halde Rungenberg
Zeche Hugo
Brößweg
Gelsenkirchen (Duitsland)
Halde Rundenberg
Holthauser Straße
Gelsenkirchen (Duitsland)