Herbestemming tot waterpark in Reden

Wassergarten Grube Reden

Verkoeling in de watertuin van de mijn van Reden

De kolenwasserijen en -zeverijen van de steenkoolmijn van Reden hebben deels plaats gemaakt voor waterbekkens die de waterhuishouding van het mijngebied regelen.

Toch bleef de stalen skeletstructuur van de kolenzeverijen en ander mijnerfgoed gevrijwaard. De geraamtes van de zeverijcomplexen werpen vandaag namelijk hun schaduw op de vijf waterbekkens van het Erlebnispark Reden dat in de zomer van 2012 de deuren opende voor het grote publiek. 

Geothermie

Het eerste bekken vangt het hemelwater op vanop de terrils en de mijnsite en wordt daar gebufferd vooraleer het wordt gelost in de Klinkenbach. 

Een tweede bekken heeft een heel andere functie. Daar wordt het water namelijk afgekoeld dat uit de ondergrond wordt opgepompt. In Reden is namelijk een geothermische centrale geïnstalleerd die het warme mijnwater 800 meter naar boven pompt en hergebruikt voor verwarming in de buurt. 

Via watervallen stort het warm grondwater in dit tweede bekken, een nevelig decor waar je kan doorwandelen over spekgladde stenen.

Om af te dalen naar de waterinstallatie, is schachttoren IV nog operationeel. Tientallen medewerkers van Ruhrkohle AG zijn er aan de slag.

Volwandconstructie

Schacht IV (op de achtergrond) werd in 1939 opgetrokken. De skeletstructuur is opgevuld met stalen platen waardoor het de oudste schachtbok in volwandconstructie is in de Saarlandse mijnregio.

Op dat moment was de mijn al bijna een eeuw lang in bedrijf. Vanaf 1846 werden namelijk op deze plaats al kolen gedolven. De mijn kreeg de naam van de voormalige Pruisische minister voor Mijnbouw, Friedrich Wilhelm von Reden, een van de pioniers van de mijnbouw- en ijzerindustrie.

Zechenhaus

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog kwam het hele Duitse Saarland, dus ook deze mijn, onder Franse controle. Nadat de Duitsers in 1935 weer het roer in handen krijgen, krijgt Grube Reden al snel het bezoek van Hermann Göring, de latere nazi-minister van Luchtvaart. Hij draait de geldsluizen wijd open om de mijn te moderniseren. 

Reden werd net voor de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met het Zechenhaus, een van de zeldzame bewaarde relicten van de architectuur van het Derde Rijk. Het strakke geometrische gebouw gaf onderdak aan de administratie, sociale ruimtes en een kantine.

Voor het neoclassicisstische voorportaal van het gebouw prijkt een sterk geïdealiseerd beeld van een mijnwerker, namelijk 'Der Saarbergmann' van beeldhouwer Fritz Koelle.

Schacht V

Naast het Zechenhaus werd in 1949 de nieuwe schachttoren V opgetrokken. Zowel de losvloer als de zeverij werden in staalskeletbouw gebouwd en dichtgemetseld met bakstenen, iets wat je dankzij de sanering goed kan zien.

Hoewel Reden zich bij het begin van de Tweede Wereldoorlog ontpopte tot een van de modernste mijnen van het Saarland, werd de productie al in de jaren vijftig fors teruggeschroefd. De aftakeling duurde decennia. In de jaren 1980 smolt Grube Reden uiteindelijk samen met een rist naburige mijnen, waaronder Göttelborn

Op 19 december 1995 was het liedje van Reden voorgoed uitgezongen. De mijnactiviteiten werden vanaf dat jaar geconcentreerd in Göttelborn, maar niet voor lang. Göttelborn zelf ging op 1 september 2000 op de fles.

Een nieuwe bestemming

Vanaf 2006 werd Grube Reden gesaneerd en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Schachtbokken IV en V zijn met het bijhorende ophaalgebouw beschermd als monument net als het Zechenhaus en het beeld van Koelle dat ervoor staat. Toch is er meer bewaard dan dat, zoals een schoorsteen, de losvloergebouwen...

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over