De gevelde schacht van Ciply

De gevelde schacht van Ciply

De gevelde schacht van Ciply

Als een gevelde boom, zo ligt de betonnen schacht van de steenkoolmijn van Hyon-Ciply er al bijna 100 jaar bij op haar zij.

Nochtans oogt de toekomst veelbelovend voor de mijn van Ciply. Tijdens de gouden eeuw van de Borinage opent ook in deze deelgemeente van Mons een bescheiden mijn. De 2 schachten reiken meer dan een kilometer onder de grond.

Boeken dicht in 1928

Tegen begin 20ste eeuw raken de steenkoolreserves in de Borinage uitgeput. De mijninstallaties in de streek zijn uitgeleefd. Ook in Ciply komt de klad erin.

Op 3 januari 1928 klapt de steenkoolmijn van Ciply de boeken dicht. 750 arbeiders staan van de ene dag op de andere op straat.

De betonnen schacht, waarlangs de mijnwerkers in de put gevoerd worden met een lift, wordt omgelegd en blijft er dan zo liggen. Je kunt je afvragen waarom.

De liggende schacht vormt, samen met het nog rechtopstaande exemplaar van Sauwartan, de enige in beton opgetrokken schacht in de Borinage.

Naast de omgevallen toren vind je ook nog de bakstenen ruïnes terug van het machinegebouw.

Terril

Trailmotors klimmen nu 's weekends langs de flanken van de terril van Ciply omhoog. Eén keer per jaar blazen liefhebbers uit heel Europa verzamelen op de terril voor de "Trial de Mons".

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over