Toegangspoort mijn van Quesnoy

Mijn van Quesnoy

De laatste actieve mijn van le Centre

Toen de steenkoolmijn van Quesnoy in 1972 zijn deuren sloot, was het de laatste nog actieve mijn in de regio Centre.

Nochtans was Quesnoy met nog geen zeventig lentes een van de jongere mijnen in le Centre, de mijnregio die zich uitstrekt rond La Louvière. Samen met de Borinage bij Mons, le Pays Noir rond Charleroi en het Luikse mijnbekken, was le Centre een van de vier belangrijke mijnregio's in Wallonië.

Onderdeel van Bois-du-Luc

De Charbonnages de Bois-du-Luc, waarvan de hoofdzetel is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed in 2012, stampte de mijnzetel in Quesnoy in 1903 uit de grond. Daardoor was de mijn al bij al vrij modern.

Na de Tweede Wereldoorlog krijgen de Charbonnages de Bois-du-Luc klappen. De oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) in 1951 leidde enkele jaren later tot de sluiting van de hoofdzetel van Bois-du-Luc. 

Quesnoy zong het uit tot in 1973 en was als laatste mijn actief in le Centre. Na 3 eeuwen viel het doek voor de mijnbouw rond La Louvière.

Toegangstorens

 

Net zoals bij de hoofdzetel in Bois-du-Luc bestond de hoofdingang uit twee rijzige toegangstorens, het enige restant van deze mijn. 

Hun schoonheid staat in schril contrast met de horror die zich onder de grond afspeelde. Krantenartikels over de mijn van Quesnoy zijn een aaneenrijging van mijnwerkers die verpletterd werden door instortende galerijen, bloedige amputaties en losgeslagen wagonnetjes die dood en vernieling zaaiden.

De mijn van Quesnoy heeft nog een ander rijzig overblijfsel achtergelaten, namelijk een terril, de grootste van le Centre. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Lees je als eerste de nieuwste verhalen.

Krijg toegang tot Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over