Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Vervallen gevel kolenwasserij van Beringen

Kolenwasserij van Beringen

Donkere wolken boven kolenwasserij

De toekomst van de interieurs van de kolenwasserijen 1 en 3 van Beringen staat op het spel.

19 oktober 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

De eigenaar, BE-mine, wil twee vleugels van de kolenwasserij slopen om plaats te maken voor een parking. Vervelend detail: de kolenwasserij is sinds 1994 beschermd als monument. Daardoor zijn de twee gebouwen, kolenwasserij 1 en 3, al jaren de speelbal van een juridische strijd.

Premie

In het najaar van 2020 kreeg de soap weer een nieuwe wending: Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kende een premie toe van twee miljoen euro om de bedreigde kolenwasserijen 1 en 3 te restaureren.

Hoe ver deze restauratie gaat, is op dit moment nog onduidelijk.

Overige gebouwen

Over kolenwasserij 2 en 4 bestaat geen discussie (meer): die blijven behouden, ook al lag er voor die vleugels een vraag tot declasseren op tafel.

Ze worden momenteel herbestemd tot een hotel en het Provinciaal Mijnbelevingscentrum be-MINE PIT.

Indikkers

De twee betonnen indikkers, waar het water uit de kolenwasserij gezuiverd werd, kregen een nieuwe bestemming als duikcentrum. De foto's hieronder tonen de toestand in 2007 en 2021.

Uniek

Waarom is het behoud van de kolenwasserij zo belangrijk? Het is het enige exemplaar in Limburg en een van de weinige in Europa die nog inzicht geven in het volledige productieproces, zo klinkt het in de nota die de VVIA opstelde om haar bezorgdheid te uiten over de sloop ervan.

Zicht op de binnenkant van de kolenwasserij vanaf de losvloer.

Delen op Facebook Delen op Twitter