Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Vervallen gevel kolenwasserij van Beringen

Kolenwasserij van Beringen

De kers op de taart van de mijn van Beringen

De monumentale kolenwasserij van Beringen is het uithangbord van de steenkoolmijn van Beringen. En toch werden de vier vleugels van het complex jarenlang met sloop bedreigd.

19 oktober 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Een kolenwasserij is het kloppende hart van de steenkoolmijn. De ruwe steenkool wordt er namelijk voorgesorteerd en gescheiden van andere materialen. Toch blijven maar weinig kolenwasserijen meer over.

De kolenwasserij van Beringen vormt de uitzondering op de regel. De bakstenen kolos is het enige bewaarde complex in het hele Limburgse kolenbekken en spant de kroon in vergelijking tot de schaarse voorbeelden van andere soortgelijke gebouwen elders in Europa.

Kolenwasserij 1 en 3: plannen voor be-NATURE

Ondanks de bescherming van de steenkoolmijn van Beringen als monument, vroeg eigenaar be-MINE in 2018 een sloopvergunning aan voor een van de vleugels van de kolenwasserij, namelijk kolenwasserij 1. De sloopaanvraag riep echter zoveel protest op, dat be-MINE moest afdruipen.

In het najaar van 2022 verscheen een nieuw plan uit de koker van be-MINE, namelijk be-NATURE. Een belevingspad moet door de kolenwasserij kronkelen, in kolenwasserij 1 wordt de natuur 'gecontroleerd binnengebracht'

Het Vervolg, een organisatie die zich inzet voor het behoud van het Limburgse mijnerfgoed, vindt dat de nieuwe plannen afbreuk doen aan de kolenwasserij en de waardevolle machines die er nog staan: breng eerst de erfgoedwaarde in kaart en beschrijf het voor toekomstige generaties.

Kolenwasserij 2: mijnbelevingscentrum

Over kolenwasserij 2 en 4 bestaat geen discussie (meer). Die blijven sowieso behouden en krijgen een nieuwe functie. Zo werd kolenwasserij 2 gerestaureerd en zal het vanaf 2024 onderdak geven aan het Provinciaal Mijnbelevingscentrum be-MINE PIT (rechts op de foto hieronder).

Kolenwasserij 4: hotel?

Ook kolenwasserij 4 werd in 2021 bijna volledig gestript en van kop tot teen in het nieuw gestoken. Het gebouw wordt een multifunctioneel complex waar een hotel, congrescentrum of kantoren zouden passen.

Indikkers

De twee betonnen indikkers waarin het water uit de kolenwasserijer werd gezuiverd, kregen jaren geleden al een nieuwe bestemming als duikcentrum. De foto's hieronder tonen de toestand in 2007 en 2021.

Delen op Facebook Delen op Twitter