Machinezaal

Helchteren-Zolder

De laatste mijn van de Benelux

Op 30 september 1992 haalde de Limburgse 'Charbonnages d'Helchteren-Zolder' de laatste brok steenkool van de Benelux bovengronds.

De Limburgse steenkoolmijnen

Beringen

Eisden

Houthalen

Waterschei

Winterslag

Zolder

Zwartberg

Hasselt

Genk

1 KM

Industriecultuur.be - © OpenStreetMap contributors

Er waren zeven Limburgse mijnen. Zolder sloot als laatste de deuren. De exploitatie begon pas in 1930, een laatkomertje dus. De voorbereidende werken duurden maar liefst 23 jaar als gevolg van een reeks tegenslagen. 

Een groot deel van de gebouwen kun je bezoeken, zoals het extractiemachinegebouw uit 1924 en 1925 dat onderdak geeft aan een historische verzameling persluchtcompressoren . Eén van de schachtbokken is bewaard, maar de eerste, kleinere lucht- en materiaalschacht werd afgebroken na de sluiting van de mijn.

Ook schadeclaims worden geschiedenis

25 jaar na de sluiting van Zolder loopt in 2017 de termijn af voor schadeclaims boven de laatst ontgonnen percelen van de mijn van Zolder. Tijdens de exploitatie van de Limburgse mijnen liepen meer dan 10.000 gebouwen in de regio schade op door grondverzakkingen. Van de 9 claims is er in 2016 nog 1 dossier goedgekeurd.

Luchtfabriek

In 2012 startte de restauratie van de ophaalmachinegebouwen en de compressorenzaal. De foto's hieronder tonen de toestand voor (in 2007, links) en na (in 2015, rechts) de restauratie.

De in 2015 geopende "ZLDR Luchtfabriek" in het gerestaureerde gedeelte schetst hoe perslucht voor de ondergrondse machines en zuurstof voor de mijnwerkers geproduceerd werd. Je wandelt er in de monumentale compressorenzaal.

Ook de watertoren en de volgens Inventaris Onroerend Erfgoed 55 meter hoge betonnen fabrieksschouw zijn bewaard, allebei bouwwerken van de firma Monnoyer uit 1913.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over