Grube Göttelborn in Duitsland

Grube Göttelborn

Valse hoop in Göttelborn

Eind vorige eeuw leek er geen maat te staan op de steenkoolontginning in het Duitse Saarland. Zo werd de mijn van Göttelborn in 1994 uitgebreid met een negentig meter hoge schachtbok, toen de hoogste ter wereld. Göttelborn was klaar voor de toekomst.

Het was dan ook een ruw ontwaken toen Grube Göttelborn in 2000, amper zes jaar na de modernisering, voorgoed de deuren sloot. Tweehonderd miljoen euro weggegooid geld. Net als hun collega's in het Ruhrgebied ontsnapten dus ook de Saarlandse mijnwerkers niet aan mijnsluitingen. In 2012 viel het doek voorgoed toen Bergwerk Saar in Ensdorf op de fles ging. De laatste Duitse steenkoolmijn sloot in 2018 in het Ruhrgebied.

De steenkoolwinning in Göttelborn zag ruim een eeuw eerder het levenslicht. In 1887 begon de Königlich Preußische Bergwerksdirektion Saarbrücken er steenkool boven te halen, na de Eerste Wereldoorlog werd de mijn fors uitgebreid. Toen deelden de Franse mijnautoriteiten de lakens uit in de Duitse Saarregio, een gevolg van het Verdrag van Versailles dat Duitsland op de knieën dwong. 

Schacht 3

Rond 1925 werd de amper 13,5 meter hoge schachtbok 3 opgericht die omwille van zijn architectonische kwaliteiten als monument werd beschermd.

Ernaast prijkt de twintig meter hoge schacht 2 uit 1920. De in de jaren 1990 gebouwde schachtbok 4 maakt de drie bewaarde schachttorens van Göttelborn compleet.

Kolenwasserij

Niet alleen de drie schachtbokken, de ophaal- en losvloergebouwen zijn onaangeroerd gebleven, ook de kolenwasserij bleef voorlopig overeind. In het complex zijn de zeef- en jigmachines en de flotatie-uitrusting in zijn geheel behouden. Hoewel de uitrusting in de jaren negentig nog werd vernieuwd, is de toestand nu aanzienlijk verslechterd door een gebrek aan onderhoud. Bovendien is er grote corrosieschade.

Schoolcampus

Op het voormalig mijndomein hebben zich sinds 2016 verschillende onderwijsinstellingen gevestigd, waaronder de Saar School of Architecture. Het beschermde ophaalgebouw uit de jaren vijftig geeft dan weer onderdak aan een praktijkruimte en woning.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!