Fosse Dutemple in Valenciennes

Fosse Dutemple

Betonnen schachtbok bij Valenciennes

Een schachtbok in gewapend beton is het enige wat overblijft van steenkoolmijn Dutemple, een mijn die bijna twee eeuwen lang in bedrijf was.

25 maart 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op deze plaats, in de rand van de Noord-Franse stad Valenciennes, werden al sporen teruggevonden van steenkoolontginning in 1764, nog voor de industriële revolutie goed en wel op dreef komt, dus. 

De steenkoolmijn Dutemple was een van de stokpaardjes van de Compagnie des mines d'Anzin, een Franse mijngigant die in dezelfde periode werd opgericht, meer bepaald in 1757. 

Op het hoogtepunt waren tienduizenden mijnwerkers en ingenieurs aan de slag in een van de mijnen die de Compagnie beheerde. Maar in 1946 verdween het bedrijf van het toneel en werd het genationaliseerd.

Wereldoorlogen

De betonnen schachtbok van Dutemple dateert van net na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de gevechten in 1914-1918 liep de mijn namelijk zware averij op. 

De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog betekende het einde van de exploitatie. De put bleef nog in gebruik als ventilatieschacht tot 1949, toen viel het doek en werd de bijna één kilometer diepe schacht opgevuld en verzegeld.

Werelderfgoed

De schachtbok werd in 1992 beschermd als monument. Sinds 2012 vormt hij een van de honderden Noord-Franse mijnobjecten die werden uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief