Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Schachtbok Consol met losvloergebouw

Consol

Losvloergebouw Consol onder de sloophamer

Consol - voluit Zeche Consolidation - behoorde begin twintigste eeuw tot het kransje van de grootste steenkoolmijnen van het Ruhrgebied. De schachten lagen verspreid over heel Gelsenkirchen.

18 januari 2009

Delen op Facebook Delen op Twitter

Schachtbok IX

In Bismarck, een voorstad van Gelsenkirchen, werd in 1922 de dubbele stalen schachtbok IX opgericht. 

Na de Tweede Wereldoorlog volgde nog een laatste uitbreiding met de bouw van de betonnen schachtbok IV. Sinds 1993 ligt de steenkoolmijn echter stil en werden delen van de installaties afgebroken.

Lichtinstallatie en theater

Een deel van de mijngebouwen kreeg een nieuwe bestemming. Het ventilatiegebouw aan de voet van de betonnen schachtbok IV werd verbouwd tot een theater en op het voormalige fabrieksterrein werd het Consolpark aangelegd. 

De 53 meter hoge schachtbok IX maakt vandaag deel uit van de Route Industriekultur en is beschermd als monument. De toren baadt 's nachts in het licht dankzij de lichtinstallatie 'Consol Gelb' van Günter Dorh.

Sloop losvloergebouw

Voor het losvloergebouw dat tussen de poten staat van de stalen schachtbok werd echter nooit een nieuwe bestemming gevonden. Het gebouw begon stilaan te verbrokkelen. In de zomer van 2022 werd begonnen met de sloop van de losvloer, de schachtbok zelf en beide machinegebouwen blijven bewaard.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over