Bakstenen kolenwasserij van Blegny

Argenteau-Trembleur in Blegny

Blegny mijn, het zwarte goud in Luik

De mijn van Argenteau-Trembleur in Blegny is het laatste bastion van de Luikse steenkoolindustrie. In 1980 sluit Argenteau-Trembleur voor de derde keer in haar bestaan de poorten, dit keer definitief.

 

Al in de 16de eeuw ontginnen de monniken van de abdij Val-Dieu hier het zwarte goud van Luik. In 1779 komt de industriële productie op kruissnelheid in Blegny, een gemeente ten noordoosten van Luik.

Marie

De gebouwen boven de Marie-put, waarvan het uitgraven in 1849 begint, horen dan ook tot de oudste mijngebouwen van het land. Ze geven onderdak aan 2 stoommachines.

De schachttoren boven Marie dateert uit 1883 en komt van de buurmijn in Cheratte.

 

30 jaar stilte

In 1887 sluit Argenteau-Trembleur een eerste keer de deuren wegens liquiditeitsproblemen. Meer dan 3 decennia wordt er geen steenkool bovengehaald.

Pas in 1919 herneemt de ontginning van steenkool, wordt put I uitgegraven en een betonnen schachtbok gebouwd.

 

In 1940 blaast het Belgisch leger de betonnen toren boven put I op zodat de Duitsers het niet als observatietoren kunnen inzetten. De productie ligt voor de tweede keer enkele jaren stil.

 

Kolenwasserij

Na de oorlog volgt de heropbouw en wordt de bakstenen wasserij gebouwd. Marie doet vanaf dan dienst als luchtafvoerschacht en personenvervoer.

 

Terril

De mijn van Blegny ligt in de schaduw van de 55 meter hoge terril. Op de flank ligt het hellend vlak waarlangs het puin uit de mijn werd afgevoerd.

 

Stopzetting

Na meer dan 400 jaar, op 31 maart 1980, stokt de steenkoolwinning en sluit Argenteau-Trembleur dit keer definitief de deuren. Het is de allerlaatste actieve mijn in het Luikse steenkoolbekken.

Al 2 maanden na de stopzetting dalen de eerste bezoekers af in de mijn. Blegny wordt een toeristisch centrum dat in 2012, samen met le Grand-Hornu, Bois-du-Luc en Bois du Cazier wordt erkend als werelderfgoed. Je kunt er afdalen in de mijn, de terril beklimmen en het Mijnmuseum bezoeken waar je het verhaal van de Belgische steenkoolontginning ontdekt.

In Blegny vind je ook sporen van de Kempense mijnen. Treinen voor het vervoer van de kompels en het materiaal ondergronds staan nu in Blegny opgesteld.

 

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!