240 meter lange ertsbunker

Erts- en kolenbunkers Schalker Verein

Kolen- en ertsbunker krijgt groen tintje

240 meter lang en 12 meter hoog is deze massieve blok beton. Ooit vormde het de voorraadkast met ertsen en steenkool voor de staalfabriek Schalker Verein, nu liggen er zonnepanelen op het dak ervan.

2 mei 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

De wortels van de Schalker Verein in Gelsenkirchen, hartje Ruhrgebied, gaan terug tot 1872, toen industrieel Friedrich Grillo de fabriek stichtte. Op het hoogtepunt zijn er meer dan 5.000 mensen aan de slag.

Vanaf de jaren 1970 legt de nieuwe eigenaar Thyssen de zes hoogovens stelselmatig stil, een explosie in de laatste nog actieve oven bezegelt in 1982 het lot van de Schalker Verein.

Ondergang

In de ateliers worden nog jarenlang waterleidingen geproduceerd door de Franse groep St.-Gobin, maar de werkgelegenheid kalft af. Wanneer het doek in 2013 valt, verdienen er nog 11 mensen hun brood.

De staalfabriek zelf is met de grond gelijk gemaakt. Enkel het (beschermde) schakelgebouw en het toegangsgebouw staan nog overeind.

Solarbunker

Door het hoge prijskaartje voor de sloop ervan is de erts- en kolenbunker door het oog van de naald gekropen.

De mastodont, gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw, heeft in 2008 een tweede leven gekregen. Meer dan 1.600 zonnepanelen op het dak ervan produceren groene stroom.

Hoogovens

Van de batterij hoogovens, in 1985 afgebroken, vind je dicht bij het skatepark nog fundamenten terug.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief