Dat blijkt onder meer uit het boek 'L'industrie Belge dans la Russie des tsars' dat weliswaar in 1999 verscheen, maar vandaag actueler is dan ooit. Wim Peeters en Jérôme Wilson beschrijven in hun werk hoe het zuiden van Rusland, het huidige Oekraïne, eind negentiende eeuw overspoeld werd door goudzoekers, namelijk honderden Belgische bedrijven.
Cockerill en de tsaren
Onder meer Eugène Sadoine, directeur van de firma Cockerill, had een buitenkansje geroken toen de ijzer- en steenkoolvoorraden kwamen bloot te liggen in de Donetsk. Dat de staalgigant uit Seraing als een van de eersten op de trein sprong, was geen toeval. De Cockerills waren al lang geen onbekenden meer voor de Russische tsaren.
Vader William Cockerill ontvluchtte het economische ontij in zijn thuisland Engeland en wierp zich in 1794 in de armen van tsaar Catharina II om de Russische economie te moderniseren, een avontuur dat eindigde toen haar zoon Paul de macht overnam. William Cockerill strandde uiteindelijk in Verviers waar hij de aan de wieg stond van de industriële revolutie in België.