De eerste stoomlocomotieven puften vanaf 1893 de 'treinwerkplaats Pankow-Heinersdorf', in het Duitse Berlijn, binnen.

Yorckbrücken in Berlijn
Tientallen spoorbruggen, 30 om precies te zijn, overspannen sinds 1870 de Yorckstraße in Berlijn.
26 december 2017
De sporen leiden naar het Anhalter Bahnhof, dat uitgroeit tot de poort van Berlijn. Vanuit het kopstation kon je ooit de trein nemen naar Frankfurt am Main, München, Praag, Wenen, Rome en Athene.
Over het merendeel van de historische Yorckbrücken rijden al lang geen treinen maar. Sinds de Tweede Wereldoorlog leiden ze namelijk naar nergens meer.
Buiten dienst
Hun eindbestemming, het Anhalter Bahnhof, is tijdens de oorlog vernield door geallieerde bombardementen. Over een handvol nieuwere bruggen rijden nu wel nog de S-Bahn en treinen van de Duitse spoorwegen.


Sinds 1993 zijn de bruggen, een ontwerp van de architect Franz Schwechten, die ook de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche op papier zette, beschermd als monument.
Gedemonteerd

Monument of niet, na 70 jaar verval zijn ze er niet al te goed meer aan toe. Vier bruggen (nummer 10, 11,14 en 17) zijn begin 2016 gedemonteerd en zullen een opknapbeurt krijgen.
De roestende onderdelen van die 4 in stukken gezaagde bruggen liggen nu verderop, in het uithoek van het Park am Gleisdreieck, te wachten op hun renovatie.
Bedoeling is dat de bruggen ooit terug op hun plaats liggen, zodat je van de Südgelände, een oud rangeerterrein, naar het nieuw aangelegde Park am Gleisdreieck kunt fietsen of stappen. Nu maak je de oversteek boven de Yorkstrasse via een tijdelijke brug.

Vertraging
Strengere veiligheidsnormen remmen de renovatiewerken af: een fietsersbrug van nu is strenger gereglementeerd dan de spoorbrug waar in de 19de eeuw zware locomotieven over donderden. Sinds 2017 lijkt er schot in de zaak te komen.





- Grün Berlin: Sanierung der Yorckbrücken
- Industriekultur in Berlin: Yorkbrücken (pdf)
- Tagesspiegel: Die Brücken können jetzt saniert werden
Yorckstraße, Berlijn (Duitsland)
Advertenties