Yorckbrücken

Yorckbrücken in Berlijn

Historische spoorbruggen in Berlijn

Van de vijfenveertig historische spoorbruggen uit 1870 overspannen er vandaag nog negenentwintig de Yorckstraße in Berlijn.

De sporen leidden naar het Anhalter Bahnhof, dat uitgroeide tot de toegangspoort van Berlijn. Vanuit het kopstation kon je ooit de trein nemen naar Frankfurt am Main, München, Praag, Wenen, Rome en Athene.

Over het merendeel van de  historische Yorckbrücken rijden al lang geen treinen maar. Sinds de Tweede Wereldoorlog leiden ze namelijk naar nergens meer.

Buiten dienst

Hun eindbestemming, het Anhalter Bahnhof, werd tijdens de oorlog vernield door geallieerde bombardementen. Over een handvol nieuwere bruggen rijden nu wel nog de S-Bahn en treinen van de Duitse spoorwegen.

Sinds 1993 zijn de bruggen, een ontwerp van de architect Franz Schwechten die ook de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche op papier zette, beschermd als monument.

Kolommen

Monument of niet, na 70 jaar verval waren ze er niet al te goed meer aan toe. Vier bruggen (nummer 10, 11,14 en 17) werden begin 2016 gedemonteerd en kregen een opknapbeurt.

De bruggen steunen op zogenoemde Hartungkolommen. Deze gietijzeren, sierlijke kolommen doken tussen 1880 en 1910 overal op in Berlijn om spoorbruggen van de Berlijnse S-Bahn te ondersteunen. 

Renovatie bruggen

De roestende onderdelen van die 4 in stukken gezaagde bruggen lagen in een uithoek van het Park am Gleisdreieck te wachten op hun renovatie. Na een opknapbeurt werden de bruggen in 2020 terug op hun plaats gelegd zodat je nu van Südgelände, een oud rangeerterrein, naar het nieuw aangelegde Park am Gleisdreieck kunt fietsen of stappen.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!