Tunnels van Lommersweiler

Tunnels en viaducten in Lommersweiler

Hoogteverschillen, bossen of rivieren? Niets hield de aanleg van spoorlijn 47 tussen Sankt Vith en Troisvierges in Luxemburg eind negentiende eeuw tegen. Samen met spoorlijn 48 vormde dit traject de historische Vennbahn waarover ijzerertsen en steenkool werden getransporteerd.

Nadat spoorlijn 47 vanuit Sankt Vith eerst de rivier de Braunlauf had overgestoken via een viaduct, boorde de lijn zich vervolgens een weg via de ruim honderd meter lange Lommersweilertunnel. Zo sneed de spoorweg de heuvelflank af. De tunnel werd aangelegd in 1888.

Dubbelspoor

Om het drukke treinverkeer en militaire transporten te behappen, werd de lijn tussen Sankt Vith en Lommerweiler in 1908 op dubbelspoor gebracht. Daartoe werd een nieuw viaduct opgetrokken boven de Braunlauf en een tweede tunnel geboord parallel met de bestaande tunnel. 

Het baanvak tussen Sankt Vikth en Lommersweiler bleef tot 1954 in gebruik. Richting Reuland werd het verkeer al in 1944 onderbroken na de dynamitering van het verderop gelegen bakstenen viaduct van Hemmeres. De vernieling maakte spoorwegverkeer onmogelijk.

Vleermuizen

De oudste tunnel werd bij de aanleg van het fietspad over de Vennbahn toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. De 125 meter lange tunnel uit 1908 is dichtgemetseld en geeft onderdak aan vleermuizen. 

Station van Lommersweiler

Zo'n honderdvijftig meter zuidwaarts verlaat je de tunnel en bereik je het station van Lommersweiler, maar stel je daar niet te veel bij voor. Alleen de perrons zijn nog herkenbaar.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!