Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Tunnelingang naar het koninklijk station

Koninklijk station kasteel van Laken

Tunnel naar ondergronds koninklijk treinstation

In 2001 bliezen de Europese staats- en regeringsleiders verzamelen in het koninklijk kasteel van Laken. Met hun samenkomst werd een honderd jaar oude droom van koning Leopold II werkelijkheid: van Laken een Paleis der Naties maken, de thuishaven van internationale conferenties.

15 november 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Leopolds II voornemen bleef geen dode letter. Begin twintigste eeuw gaf hij de Franse architect Charles Girault opdracht zijn kasteel uit te breiden met een nieuwe vleugel met daaronder een treinstation. Diplomaten, vorsten en industriëlen - bezoekers van zijn internationale bijeenkomsten - zouden in een ondergronds station van de trein stappen en via een marmeren trap de conferentiezaal in zijn kasteel bereiken.

Gare Royale

Nochtans had koning Leopold II al een eigen station, namelijk het Gare Royale in Laken, gebouwd in 1877. Waarom dan nog een extra station, ondergronds dan nog? Het bestaande treinstation gaf weliswaar uit op het koninklijk domein, maar was nog een kilometer verwijderd van het optrekje van de vorst. (Foto Public Domain)

Daarom werd vanuit het koninklijk station een nieuwe spoorlijn uitgetekend. De aftakking volgde het kanaal van Willebroek en scheerde via de koninklijke jachthaven langs de Van Praetlaan. Daar dook de trein een tunnel in die naar het eindstation leidde onder het kasteel van Laken.

Treinen hebben er nooit gereden. Toen Leopold II in 1909 het loodje legde, waren de werken nog lang niet afgerond. Zijn opvolger, Albert I, zette het megalomane project prompt stop. Daardoor werd de ruwbouw van het ondergrondse station nooit afgewerkt. In 2011 schoot het VTM-programma Royalty er deze beelden.

Waterkers

Ook buiten het koninklijk domein heeft de nooit gebouwde spoorlijn zijn stempel gedrukt. Parallel met de Van Praetlaan is de sleuf te zien waarlangs de elektrische treinen de tunnel richting koninklijk domein moesten binnenrijden. 

De sleuf mondt uit in een netjes gemetselde tunnelportaal die vandaag doodloopt op een gebarricadeerde muur. In plaats van spoorstaven, lag er lange tijd een waterkerskwekerij op het traject van de spoorlijn. Het vele water dat daarvoor nodig was, ontsproot uit een bron op het koninklijk domein en stroomde naar buiten de via spoortunnel.

Delen op Facebook Delen op Twitter