Ruïne van een locomotiefloods in Berlijn

Treindepot Anhalter Bahn

Draaischijven, wissels, loodsen en historische locomotieven

De voormalige goederenstations van de Potsdamer en de Anhalter Bahn op de oever van het Landwehrkanal in Berlijn zijn in 2011 samengesmolten en heraangelegd als een stadspark, het Park am Gleisdreieck. Dat betekent niet dat al het spoorwegerfgoed is weggeborsteld.  

In het meest noordelijke punt van het park stoot je namelijk op het voormalige depot uit de jaren 1873-1874 van spoorwegmaatschappij Anhalter Bahn. Het gerestaureerd ensemble  bestaat uit twee ronde locomotiefloodsen waar de stoomlocomotieven werden onderhouden, schoongemaakt en hersteld.

Na de ondergang van de Anhalter Bahn kwam ook het spoordepot leeg te staan. In de jaren 1980 werd het depot uiteindelijk gerestaureerd, uitgebreid met nieuwe vleugels en volgestouwd met historische vliegtuigen, drukpersen en auto's. Het Deutsches Technikmuseum was geboren. 

Anhalter Bahnhof

In de spoordepots van de Anhalter Bahn staan, net als vroeger, locomotieven en rijtuigen uitgestald. Bovendien krioelt het van verwijzingen naar de Anhalter Bahn. 

Wie de tentoonstellingsruimte over treinen binnenstapt, doet dat door een bakstenen boog, de heropgebouwde hoofdingang van het Anhalter Bahnhof. Een maquette toont het nagenoeg verdwenen station en het goederenemplacement in al zijn glorie. 

Ook buiten zijn verschillende rijtuigen geparkeerd op de sporen die uitmonden op de draaischijven.

Ruïnes

Ruïnes en overwoekerde spoorstaven van het verdwenen goederenstation verwijzen nog naar het verleden van het oude spoordepot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het namelijk zwaar beschadigd door bombardementen. Een deel van de loodsen werd gerestaureerd, maar de ruïne van een van de spoorloodsen bleef in die toestand bewaard.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!