Ontdek het leven en werk van John Cockerill
De gevel van het neoclassicistische stationsgebouw

Station van Ronse

Oudste stationsgebouw van het Europese vasteland

Het station van Ronse is vandaag de terminus van treinen uit Gent, maar tot halverwege de twintigste eeuw was dit een knooppunt van vier verschillende spoorlijnen.

28 december 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

Ronse vormde namelijk het doorgeefluik van Vlaamse arbeiders die in de Waalse industrie aan de bak kwamen. Vanuit Kortrijk en Aalst mondden er twee lijnen uit:

  • Spoorlijn 83 vanuit Kortrijk. Vandaag is de lijn deels heraangelegd als een fietspad, het Guldensporenpad.
  • En de zogenoemde mijnwerkerslijn, spoorlijn 82 vanuit Aalst. De lijn is vandaag opgebroken, behalve het baanvak tussen Burst en Aalst waar elke schooldag nog een trein uitrukt om leerlingen naar de Aalsterse scholen te voeren.

Koebrug

Een deel van spoorlijn 82 is heraangelegd als fietspad en loodst je in Zottegem onder bakstenen koebruggen. Via deze bruggen lieten landbouwers uit de streek hun vee veilig de sporen oversteken.

Naar de Borinage

In Ronse konden de Vlaamse pendelaars overstappen op treinen naar de Waalse industriegebieden die nu een voor een zijn opgebroken. 

  • Spoorlijn 87 bracht hen naar de steengroeves van Lessines en de cementfabrieken in Doornik,
  • Spoorlijn 86 voerde de arbeiders naar Basècles en van daar verder naar de mijnstreek rond de Borinage. Deze lijn vertrekt in Gent en is de enige nog actieve spoorlijn waarvan het station van Ronse de eindhalte vormt. Richting Basècles is het spoor (deels) opgebroken.

't Zand in Brugge

Het stationsgebouw van Ronse zelf dateert uit 1844 en daardoor is het neoclassicistisch pareltje het oudste stationsgebouw van het Europese vasteland. Dat is niet de enige bijzonderheid. Het gebouw werd namelijk eerst opgetrokken op 't Zand in Brugge en verhuisde pas in 1879 naar Ronse, waar het steen voor steen werd heropgebouwd.

Het station van Ronse mag dan wel beschermd zijn als monument, het heeft niet verhinderd dat de voetgangersbrug die boven de sporen slingert al sinds 2014 is afgesloten wegens zijn benarde toestand. De gemeente Ronse engageerde zich om de ijzeren passerelle op te knappen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over