Station van As

Station As

Uitgerangeerde treinwagons

Een wirwar van spoorwegen dooraderde het Limburgse kolengebied om de miljoenen tonnen steenkool weg te voeren richting havens en hoogovens. De kolenwagons zijn verdwenen, maar oude stations en sporen herinneren aan het drukke verkeer van weleer.

Neem nu bijvoorbeeld het station van As. Van hieruit vertrokken de kolenwagons richting Eisden-Mijnen via lijn 21B en passeerden de treinen op lijn 21A tussen Hasselt en Maaseik. Een echt spoorknooppunt, dus, en dat is er nog aan te zien. Je treft er seinen, wissels en verkeers borden aan.

Toeristische ritten

Na de sluiting van de mijnen eind twintigste eeuw ruimden de goederenwagons in As plaats voor toeristische treintjes die vanuit het station naar Waterschei bolden. Jarenlang reed tussen As en Waterschei de supporterstrein van voetbalclub KRC Genk. Ook dat is verleden tijd. 

De sporen takelden langzaam maar zeker af. In 2014 trok de NMBS een streep onder het treinverkeer. Om dat rijverbod kracht bij te zetten, liet het in 2015 zelfs een deel van de sporen en wissels uitbreken.

M3-rijtuigen

Op de sporen van het station staan ook nog enkele historische treinwagons geparkeerd, zoals enkele M3-rijtuigen. Tussen 1960 en 1962 rolden een vijftigtal groene rijtuigen van dat type over de Belgische sporen, waarvan sommige als buffetwagen werden ingericht.

In 1994 belandden de rijtuigen van het type M3 op een zijspoor.

K1-rijtuigen

Ook K1-rijtuigen vind je terug in As. Deze wagons waren in dienst sinds begin dertig tot in de jaren tachtig. De rijtuigen in As zijn in de loop der jaren onder een dikke laag graffiti verdwenen.

Herinrichting

Station As wordt tegen 2024 heringericht tot een nieuw toeristisch onthaal met behoud van de spoorwegerfgoed.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!