Spoorviaduct in Baudour

Spoorviaduct bos van Baudour

Treinen door het bos van Baudour

Het uitgestrekte bos van Baudour werd vanaf 1876 doorkruist door de enkelsporige lijn 90A tussen Jurbise en Saint-Ghislain.

Het bos ten noorden van Saint-Ghislain was toen niet alleen het jachtdomein van het adellijke geslacht De Ligne, de boskap bracht ook geld in het laatje van de prinsen. Ze verkochten het hout namelijk aan steenkoolmijnen in de buurt. Die gebruiken het hout om de ondergrondse galerijen te stutten.

Aftakking spoorlijn 90

Al in 1863 lag het plan op tafel om op spoorlijn 90 tussen Denderleeuw en Mons ter hoogte van Jurbise een aftakking aan te leggen richting Saint-Ghislain. Een dikke tien jaar later was het zover. 

Het ongeveer 10 kilometer lange lijntje werd in 1876 in gebruik genomen en werd blijkbaar druk gebruikt. In 1909 was zelfs sprake om het spoor te verdubbelen. Zover kwam het nooit, wel integendeel.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in 1937, werd het spoorverkeer stilgelegd. De Duitsers braken de spoorstaven op en in het bos van Baudour reden nooit meer treinen. Het gedeelte tussen Saint-Ghislain en het station van Baudour bleef tot de zomer van 1968 in gebruik.

Overblijfselen in het bos van Baudour

Meer dan een halve eeuw nadat de treinen uit beeld verdwenen, vind je nog enkele overblijfselen terug van spoorlijn 90A. Zo vind je in het bos zelf nog verschillende wachterhuisjes terug die de sporen flankeerden, maar ook een viaduct dat werd aangelegd boven de spoorlijn.

Spoorbrug

 Ook het station van Baudoir en de spoorbrug boven de Route de Wallonie bleven voorlopig buiten schot.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over