Viaduct in Wasmes

Spoorlijn 98

De ruggengraat van de Borinage

De Borinage moet ooit het dichtste spoorwegnet ter wereld hebben gekend en dat had alles te maken met de grote concentratie aan steenkoolmijnen in de streek.

27 november 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

De 25 kilometer lange spoorlijn 98 liep dwars door de Borinage, van Quiévrain tot Mons, en was een echt kluwen. De wirwar aan rails takte af naar steenkoolmijn zoals Hyon-Ciply, Flénu, Wagneaux, Fief de Lambrechies,...

Viaducten in Wasmes

In Wasmes, deelgemeente van Colfontaine, leidde de aanleg van de spoorlijn in de jaren 1870 tot de bouw van spectaculaire kunstwerken. Door de grote niveauverschillen moesten de ingenieurs er uitpakken met hoge bakstenen viaducten, zo blijkt uit Le Borinage 1781-2014 van Paul Berckmans.

De ondergang van de Waalse mijnindustrie sleepte deze spoorlijn mee in zijn val. Het baanvak tussen Dour en Quiévrain werd in 1961 als eerste buiten dienst gesteld, de rest van de lijn volgde de daaropvolgende jaren. In 1994 bolden de laatste reizigerstreinen tussen Warquignies en Dour. 

Station van Pâturages

Een van de weinige bewaarde stations langs lijn 98 vind je in Pâturages. 

In 1984 stopte hier de laatste trein. Honderd jaar eerder, in december 1878, stapte schilder Vincent Van Gogh in dit station van de trein. Na een kort verblijf in Pâturages reisde hij verder naar Wasmes, waar hij bijna twee jaar lang zou blijven.

Fiets- en wandelpad

Spoorlijn 98 werd tussen Cuesmes en Quiévrian heraangelegd als RAVeL, een verkeersluw fiets- en wandelpad dat je langs ettelijke terrils en de mijngemeenten van de Borinage voert.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief