3 gele portaalkranen

Spoor Oost

Overblijfselen van spooremplacement Spoor Oost

Langs het Ringspoor rond Antwerpen vind je relicten van het vroegere spoorwegemplacement Oost.

Deze containerterminal bevond zich aan de rand van de stad en lag geprangd op een verhoogde berm tussen de Singel en het Ringspoor rond de stad. 

De vroegere goederenafdeling NMBS Cargo laadde er containers over van goederenwagons die uit de haven kwamen op vrachtwagens en omgekeerd. Dat verklaart ook de aanwezigheid van de drie iconische containerkranen op het terrein.

Made in Antwerp

De drie kranen werden in 1986 gebouwd door de Willebroekse kranenbouwer Femont. Ze konden elk tot 34 ton aan containers hijsen. Vandaag staan de kranen er werkloos bij. Bovendien zijn ze ook nog niet erkend of beschermd als industrieel erfgoed. De constructeur ervan, Femont, ging in 2017 trouwens failliet.

Uitgedoofd

Het goederenvervoer op het Ringspoor nam begin deze eeuw af door de aanleg van een nieuwe goederenverbinding buiten de stad. Het spoorwegemplacement verhuisde meer noordwaarts waardoor zowel Spoor Noord als Oost er ongebruikt bijlagen.

Tussen 2014 en 2016 werd het braakliggend terrein heraangelegd als een publieke ruimte met plaats voor evenementen, waaronder de jaarlijkse Sinksenfoor. Hoewel het merendeel van de sporen is uitgebroken, vind je wel nog her en der enkele spoorstaven terug.

Hangar 19

Spoor Oost ving ook ander industrieel erfgoed op uit de rest van de stad. Door de heraanleg van de Scheldekaaien was er bijvoorbeeld geen ruimte meer voor de historische hangar 19. Die werd daarom in 2018 verhuisd naar Spoor Oost, waar hij nu beschutting biedt tegen de regen.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over