Spletterenbrug boven de Moervaart

Spletterenbrug

Spoorbrug over de Moervaart

Tot 1971 reden treinen over spoorlijn 77A tussen Moerbeke-Waas en Lokeren. De spoorweg kruiste de Moervaart via deze spoorbrug, de Spletterenbrug.

Op vrijdag 5 april 1867 vond de officiële opening plaats. Tussen Moerbeke en Lokeren hielden de treinen halt in Daknam en Eksaarde. In Moerbeke konden reizigers overstappen op spoorlijn 77 richting Zelzate of richting Sint-Gillis-Waas.

Dat het de bedoeling was om de 9 kilometer lange spoorlijn ooit te verdubbelen naar twee sporen, is nog te zien aan de Spletterenbrug. Beide brughoofden zijn immers dubbel zo breed als het brugdek zelf. 

Zover kwam het nooit. Integendeel. De spoorlijn deelde tijdens beide wereldoorlogen in de klappen waardoor het verkeer maandenlang gestremd was.

Vernielingen

Zo bliezen de terugtrekkende Duitse soldaten de brug op het einde van de Eerste Wereldoorlog op. Nog geen jaar na de wapenstilstand, in september 1919, was de lijn al hersteld en konden opnieuw treinen rijden over het traject. In 1940 probeerde het Belgische leger dan weer de Duitse opmars te vertragen door de brug te vernielen. De brug werd opnieuw hersteld.

In 1971 tufte de laatste trein over het traject. Na meer dan een eeuw treinverkeer werden de sporen opgebroken en werd het traject heraangelegd als fiets- en wandelpad van Lokeren tot Moerbeke. De Spletterenbrug zelf werd bewaard en in 2017 nog hersteld. 

Nieuwe verflaag

De zeven verflagen werden verwijderd en de brug kreeg zijn oorspronkelijke, donkergrijze kleur terug. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over