De "Charbonnages André Dumont-sous Asch", zo heet de mijn van Waterschei voluit. Een eerbetoon aan professor Dumont, de geoloog die in As op de steenkoollagen in de Kempense ondergrond stootte.

Kolenspoor
Om de miljoenen tonnen steenkool die werden boven gevist uit de zeven Limburgse mijnen ergens kwijt te geraken, zigzagde een kolenspoor van de ene koolmijn naar de andere.
16 juni 2019


Langs spoorlijn 15, tussen Antwerpen en Hasselt, werden aftakkingen aangelegd naar de mijnen van Beringen, Zolder, Houthalen-Helchteren en Winterslag.
Spoorlijn 21A bediende Zwartberg en Waterschei en liep via een 6 kilometer lang staartje (lijn 21B) door tot in Eisden. Een wirwar van spoorwegen dat het kolengebied dooraderde.

Toeristische treinen
Na de sluiting van de mijnen eind 20ste eeuw ruimden de goederenwagons plaats voor toeristische treintjes die vanuit het station van As vertrokken.
Tussen As en Waterschei bolde jarenlang de supporterstrein van voetbalclub KRC Genk.



Maar de sporen takelden langzaam maar zeker af: in 2014 trok de NMBS een streep onder het treinverkeer. Om dat rijverbod kracht bij te zetten, liet het in 2015 zelfs een deel van de sporen en wissels uitbreken.
Station Waterschei

De sporen brengen ons via een emplacement naar het station van Waterschei, pal naast de voetbaltempel van Genk. Ook dit station heeft zijn beste dagen wel gehad.
Fietsroute of reptielen
Toch lijkt de redding nabij: sinds 2018 is een 30,5 kilometer lange sliert van het oude Kolenspoor in handen van de provincie Limburg dat er 14,2 miljoen euro voor veil had.
Via een fietspad zullen de verschillende mijnsites terug aan elkaar geknoopt worden, dat is toch het plan. Natuurpunt ziet er liever inheemse reptielen rondkruipen, op wat zij het "langste en smalste natuurgebied van Vlaanderen" noemen.

- Historical Railway Data: Lijn 21B: As - Eisden-Mijnen
- T.O.P. Limburg: Strategisch project Kolenspoor