Hartungkolommen in Berlijn

Hartungs gietijzeren kolommen

Hartungkolommen of 'Hartungsche Säule' mogen in de Duitse hoofdstad Berlijn dan wel een begrip zijn, in onze contreien roept hun benaming vooral vraagtekens op. Waarvoor staat de naam Hartung?

De gietijzeren, versierde kolommen doken tussen 1880 en 1910 overal op in Berlijn om spoorbruggen van de Berlijnse S-Bahn te ondersteunen. Zo'n kolom rust op een sierlijke sokkel en werd volledig in gietijzer gegoten. Gietijzer heeft dan ook een hoge druksterkte. Naargelang het gewicht van de brug, werd de wand van de kolom dikker gemaakt, waardoor die een drukbelasting tot 155 ton kon weerstaan. 

Bandwerk

Omdat het oog ook wat wilde, werden de kolommen afgewerkt met langsgroeven en bandwerk. De kop eindigt in een kapiteel die met de brug werd verbonden.

Architectuurwedstrijd

Hoe komen de kolommen nu aan hun naam? Die hebben ze te danken aan de Berlijnse architect Hugo Hartung. Hij ontwierp de kolom en won er in 1880 een architectuurwedstrijd mee. Zo werd zijn kolom de standaard voor de ondersteuning van spoorbruggen van het Berlijnse stadsnet.

Monument voor Hartung

Je komt Hartungs kolommen nog her en der tegen in het straatbeeld, onder meer onder de bruggen van de Anhalter Bahn over de Yorkstrasse. In de wijk Lichtenberg werd zelfs een monument opgericht als ode aan de Hartungkolommen.

De twaalf kolommen van het monument werden gered na de sloop van de Stadthausbrücke in 2006 over de spoorlijn Ostkreuz-Lichtenberg. Ze dateren van begin twintigste eeuw.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over