Frontzate/Spoorlijn 74

Oorlogsruïnes langs de Frontzate

Frontzate, de voormalige spoorlijn 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort, speelde in de Eerste Wereldoorlog plotsklaps de eerste viool als frontlinie langs de IJzer.

Oude spoorwegbedding Frontzate

Nieuwpoort-Bad

Nieuwpoort-Stad

Ramskapelle

Pervijze

Veurne

Kaaskerke

Stuivekenskerke

Diksmuide

E40

1 KM

Geallieerden

Duitse troepen

sluizencomplex

Onderwaterzetting

IJzervlakte

IJzer

Industriecultuur.be - © OpenStreetMap contributors

Nadat Duitse troepen in 1914 België binnenmarcheerden, trok het Belgische leger zich terug bij de IJzervlakte en zette het de sluizen in Nieuwpoort open. Daardoor gulpte het water de IJzervlakte binnen tot aan de spoorwegberm, die dienst deed als waterkering.

Na de Wapenstilstand vond de spoorlijn, aangelegd in 1868-1869, haar tweede adem. Het 15,8 km lange lijntje voerde nog tot 1952 toeristen naar zee. Het goederenvervoer bleef in zwang tot 1974, schrijft "In de Steigers". In 1977 werden de sporen opgebroken en kwam een einde aan de spoorlijn.

Relicten uit WOI

Paaltjes, bruggen en stationsruïnes herinneren nog aan de spoorweg, maar ook het militair verleden uit de Eerste Wereldoorlog is nog zichtbaar aanwezig. Van noord naar zuid kom je volgende overblijfselen tegen.

IJzeren brug over het kanaal Veurne-Ieper

De ijzeren brug over het kanaal Nieuwpoort-Diksmuide werd na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd. Volgens "In de Steigers" dateert dit 21 meter lange exemplaar uit 1920.

Villa Bertha langs de spoorberm

De Duitse opmars was dankzij de onderwaterzetting gestopt. De Belgische troepen leggen een kluwen van loopgraven, observatietorens en bunkers aan langs de spoorlijn, waaronder Villa Bertha, een Belgische mitrailleurspost vlak achter de spoorwegberm, en een Rode Kruispost.

Onder de E40

Ter hoogte van Ramskapelle duikt de vroegere spoorlijn onder een brug voor de E40.

Tobruk uit WOII

Net voorbij de kruising met de E40 kom je langs de spoorwegberm een zogenaamde Tobruk tegen, een betonnen mitrailleurspost van het Duitse leger uit de Tweede Wereldoorlog langs de spoorwegberm.

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Vlak bij de Frontzate vind je meer dan zeshonderd grafstenen op de militaire begraafplaats van Ramskapelle. Soldaten die tijdelijk in het onderwater gezet gebied werden begraven, werden hier na de Eerste Wereldoorlog herbegraven. 

Station van Ramskapelle

De stationsruïne van Ramskapelle herinnert aan de zware gevechten die hier plaatsvonden. Het station deed toen dienst als observatiepost en bood een prima zicht op het front. 

Medische post langs de Frontzate

De betonnen bunker dicht bij de Diksmuidse Weg was een verpleegpost opgetrokken door het Belgische leger. Het gecementeerde kruis verklapt de functie van dit bouwwerk, dat deels vernield is.

Gereconstrueerde schuilplaats

Net voor het vroegere station van Booitshoeke, werd een schuilplaats van het Belgische leger gereconstrueerd. Onder meer oude spoorstaven, ooit gegoten in de staalfabriek van Ougrée bij Luik, werden gebruikt als liggers.

Observatiepost in Pervijze

In Pervijze werden op de ruïnes van de pastorie van de Sint-Katharinakapelle een observatiepost gebouwd door het leger. Het Duitse leger recycleerde deze observatiepost tijdens de Tweede Wereldoorlog en bouwde onder meer een mitrailleursnest bovenin.

Aankomst in Diksmuide

Na ruim tien kilometer door een vlak landschap komt de IJzertoren en zicht en strandt de Frontzate via dit brugje over de Vlavaart in Diksmuide.

De gps-coördinaten van alle aparte bezienswaardigheden langs de Frontzate vind je bij de praktische informatie.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!