Pont des Trous in Doornik

Pont des Trous

Gotische brug valt in het water

Na jarenlang verzet is de afbraak begonnen van de Pont des Trous in Doornik: een militaire rivierbrug van eind 13de eeuw boven de Schelde.

4 augustus 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De drie spitsbogen vormen een knelpunt op de Seine-Scheldeverbinding, een project dat zeven Europese havens aan elkaar wil breien. Zo zullen na de sloop schepen tot 2.000 ton kunnen voorbijvaren.

Het gemeentebestuur vangt veel tegenwind. Minister van Energie Marie Christine Marghem, zelf Doornikenaar, verwijt de "lokale potentaten" weinig empathie te voelen voor de inwoners, die de sloop massaal bijwonen.

Uniek monument

De Pont des Trous is dan ook redelijk uniek: na de sloop ervan blijven slechts twee militaire rivierbruggen over wereldwijd.

Torens

Al verdwijnt het monument niet helemaal: de twee torens die de oevers flankeren, blijven overeind, de spitsbogen zullen elders steen voor steen heropgebouwd worden.

Opgeblazen

En het moet gezegd: de spitsbogen waren al niet meer authentiek: bij hun aftocht hebben de Engelsen de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeblazen. Daarna werden de bogen hoger gemaakt, ook toen al om grotere schepen toe te laten.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief