In het Duitse Peenemünde, het rakettestcentrum van de nazi's, werd vanaf 1939 een steenkoolcentrale opgericht om de energie-intensieve productie van vloeibare zuurstof mogelijk te maken - de brandstof voor de V2-raket.
Ruimtevaart en astronomie
In Peenemünde, een verloren uithoek van Duitsland, ontwikkelde nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog de V2-raket, het eerste menselijke tuig dat in 1942 de ruimte bereikte.
Maar daar was het de nazi's natuurlijk niet om te doen: de met bommen uitgeruste V2-raket was bedoeld om dood en vernieling te zaaien. Alleen al voor de bouw van alle installaties, kwamen tienduizenden dwangarbeiders om het leven.
Het brein achter de V2, Wernher von Braun, werd na de oorlog door de Amerikanen opgevist om mee te helpen aan het Apollo-maanprogramma van de NASA.
Wales' grootste optische telescoop stond sinds de jaren 90 aan de kustlijn van Swansea. Maar toen de gemeente de huur verhoogde, was het gedaan met naar de sterren te kijken.
Een 5 meter dikke, betonnen koepel beschermt het door dwangarbeiders in 1943 uitgegraven onderaardse complex voor de opslag en lancering van Duitse V2-raketten.
In het Duitse visserdorpje Peenemünde aan de Oostzee streken vanaf 1936 honderden wetenschappers, ingenieurs en technici neer om de V2-raket te ontwikkelen en te testen.