Wintercircus Mahy

Wintercircus Mahy

Wintercircus Mahy

De acrobaten en paarden in het Gentse Wintercircus hebben na de Tweede Wereldoorlog plaats geruimd voor de uit de hand gelopen oldtimercollectie van autogarage Mahy. Na meer dan 20 jaar leegstand kreeg het Gentse circus nieuw leven ingeblazen.

29 september 2006

Delen op Facebook Delen op Twitter

Van het eerste Gentse wintercircus, gebouwd in 1894, ontbreekt elk spoor omdat het in 1920 grotendeels afbrandt. Architect Jules Pascal Ledoux tekent in 1923 de plannen voor de nieuwbouw, die er nu nog staat.

Rondom het centrale, overdekte middenplein in het Nieuw Circus kijkt het publiek naar de revues, circus- en filmvoorstellingen en variétéprogramma's. Maar in 1944 valt het doek al voor de artiesten.

Orgel

Een gammel orgel herinnert aan het circusverleden, maar ook onder het centrale middenplein vind je nog andere sporen terug.

Paardenstallen

In de gewelfde kelders, ondersteund door gietijzeren kolommen, stonden de paarden te trappelen. De kelders verbergen ook nog muren en fundamenten van de in 1878 afgebrande katoenfabriek van den Kerckhove.

Garage Mahy

Het Wintercircus heropent in 1947 haar deuren als garage Mahy. Rondom de centrale piste legt de garage hellingen aan om auto's tot op de bovenste verdiepingen te stouwen.

Na de sluiting van de garage in 1978 blijft een indrukwekkende collectie oldtimers er staan, tot Mahy zijn collectie naar Wallonië verhuist.

Blijven achter: de smeerputten, een benzinepomp en een werkloze kraan.

Opnames

Sinds de jaren negentig staat het Wintercircus leeg. Het gebouw deed dienst als decor voor Flikken, Man Bijt Hond, een tentoonstelling van Stephan Vanfleteren in 2009 en een installatie van het Lichtfestival in 2015.

Nieuw leven

In 2017 zijn de eerste werken uit de startblokken geschoten om het Wintercircus te verbouwen. In de schaduw van de nieuwe bibliotheek zal het Wintercircus een ondergronse concertzaal huisvesten  die eind 2023 de deuren opent.

De centrale piste wordt een voetgangersgebied dat vanaf 2024 omringd wordt door kantoren uitgebaat door TENT, een consortium dat van het Wintercircus een technologietempel willen maken.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief