Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Ondergrondse tunnels in Mimoyecques

V3-basis van Mimoyecques

Ondergrondse V3-basis

In Mimoyecques, aan de rand van Calais, groeven dwangarbeiders vanaf september 1943 een reusachtig ondergronds tunnelcomplex uit.

3 oktober 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De bedoeling van het Duitse leger was om van hieruit het V3-Vergeltungswaffen af te vuren met vijf batterijen van elk vijf kanonnen. Het kanon werd onder de grond geladen met drie meter lange projectielen en gelanceerd.

5 kanonslopen

Tegen een snelheid van 1500 meter per uur werden de bommen uit de 130 meter lange loop geslingerd. Goed voor honderd bommen per uur.

Aan de ingang van het museum ligt nog de bovenkant van het kanon: een stalen plaat met vijf openingen voor de lopen.

Tunnels

Binnenin zie je de megalomane werken die nodig waren om de V3's af te vuren, zoals de ondergrondse spoortunnel om munitie aan te voeren. 

En toch: na amper tien maanden was het complex voor driekwart klaar.

Allemaal voor niets. Nog voor Mimoyecques de eerste V3 kon afvuren, schoten RAF-bommenwerpers de installatie in juli 1944 aan diggelen.

Betonplaat

Een huzarenstukje, als je weet dat de kanonslopen bovenaan beschermd werden door een betonnen plaat van 5,5 meter dik.

Maar de betonplaat was niet opgewassen tegen de Tallboy, een nieuwe, vijf ton wegende vliegtuigbom.

Daardoor ligt de bovenkant van Mimoyecques erbij als een uit elkaar gespatte puzzel vol scherven beton en kraters. Na het bombardement zaten de kanonslopen volledig verstopt met puin.

Op 6 juli 1944 verdwenen de Duitsers met de staart tussen de benen. De V3 zou enkel nog in Luxemburg ingezet worden tijdens het Ardennenoffensief.

Delen op Facebook Delen op Twitter