Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Sporen superkanon Lange Max

Superkanon Lange Max

Sporen superkanon Lange Max

Een betonnen geschutsbedding is het enige dat na een eeuw nog overblijft van Lange Max, het grootste kanon uit de Eerste Wereldoorlog dat tot dan toe werd ingezet door de Duitsers.

17 maart 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het kanon in het landelijke Koekelare is volgens Milpedia 17,5 meter lang en heeft als doelwit onder meer het 44 kilometer verderop gelegen Duinkerke.

Dodelijke lading

Op 17 juni 1917 vuurt Lange Max een eerste keer zijn dodelijke lading af.

90 seconden later bereiken de granaten Duinkerke, waar onder meer het casino Malo-Les-Bains geraakt wordt, het hoofdkwartier van het 15de Britse korps, schrijft de Inventaris Onroerend Erfgoed in een historische schets.

Ook Belgische gemeenten, zoals Veurne of Koksijde, kwamen onder vuur te liggen.

Toeristische attractie

Pas helemaal op het einde van de Eerste Wereldoorlog, in oktober 1918, wordt de "Batterij Pommern" door de geallieerden het zwijgen opgelegd.

Na de Grote Oorlog lokt het kanon, net als nu, fronttoeristen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veegt het Duitse leger de herinnering volledig van de kaart.

De Wehrmacht vernietigt Lange Max en versmelt het voor hergebruik in de oorlogsindustrie.

De geschutsbedding is sinds 2003 beschermd als monument.

In oktober 2014 gooide het Lange Max Museum de deuren open: het museum vertelt het verhaal van het kanon, de vernietiginen die het aanrichtte en de Duitse aanwezigheid in de streek.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over