Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Betonnen schotels langs de Engelse kust

Sound Mirrors

Sound Mirrors, voorlopers van de radar

Tussen 1916 en 1930 bouwde het Britse leger betonnen schotels langs de zuidelijke en noordoostelijke kusten van Engeland om vijandige vliegtuigen en luchtschepen te detecteren.

6 september 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter
Waar staan de Sound mirrors?

Abbot's Cliff

Hythe

Londen

Frankrijk

België

Verenigd Koninkrijk

Snellere vliegtuigen maakten de sound mirrors vanaf de jaren 30 minder bruikbaar, legt Andrew Grantham uit op zijn site.

Radar

De ontwikkeling van de radar, door Robert Watson-Watt in 1935, zorgde voor de doodsteek. De sound mirrors werden in 1939 ten grave gedragen.

Langs de Britse kustlijn staan her en der nog resten van het experimentele detectiesysteem, twee ervan vind je hieronder terug.

Abbot’s Cliff sound mirror

Tussen Folkestone en Dover prijkt de Abbot's Cliff sound mirror, gebouwd in 1928. Deze schotel had een bereik van een tiental kilometer.

Hythe Sound mirror

Iets verderop, in Hythe, staan de ruïnes van twee experimentele sound mirrors. De enige nog resterende schotel staat te verbrokkelen terwijl je van het andere exemplaar enkel nog de sokkel terugvindt.

Je kunt best het pad langs de oever van het Royal Militar Canal volgen en dan de helling beklimmen (die overigens eigendom is van het Ministerie van Defensie), waar je vrij op mag.

Delen op Facebook Delen op Twitter