Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Pratobello

Geweldloos verzet in Pratobello

Voorjaar 1969. De straten van Orgosolo worden behangen met affiches van de Italiaanse regering. Herders en boeren worden gesommeerd de weides rond Pratobello, vlak bij Orgosolo, te verlaten.

7 juni 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

De overheid had namelijk andere plannen. In volle Koude Oorlog wilde ze er een schietbaan aanleggen voor het Italiaanse leger en NAVO-troepen. Het nieuws kwam als een koude douche.

Militair eiland

De inwoners verzetten zich tegen de verdere militarisering van het eiland. Sardinië was (en is) Europa's grootste militaire zandbak, 70% van de Italiaanse basissen bevinden zich tot op de dag van vandaag op Sardinië.

Het Italiaanse leger koos het spookdorp Pratobello, te midden van de weides, als uitvalsbasis: het dorpje werd opgetrokken tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, maar er woonde geen kat.

Geweldloos verzet

De bevolking van Orgosolo trok de kaart van geweldloos verzet. Toen de legerjeeps eind juni 1969 het gebied binnenreden, verplaatsten de inwoners wegwijzers, joegen ze hun kuddes schapen op de wegen om de doorgang te blokkeren en knipten ze telefoonkabels door.

Met hun geweldloze acties trokken ze aan het langste eind. Het leger trok zich met de staart tussen de benen terug. In het spookdorp Pratobello, met zijn leegstaande kerk, school en huizen, keerde de rust terug. Het is een symbool geworden van het verzet tegen de Italiaanse regering.

Muurschilderingen

In Orgosolo is het succesvolle protest vereeuwigd in talloze muurschilderingen, die beduidend meer toeristen lokken dat het spookdorp Pratobello.

Delen op Facebook Delen op Twitter