Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Beetles uit Normandië op het strand van Rammekens

Dijkgat van Rammekens

Resten van de Mulberryhavens in Zeeland

Begin oktober 1944 bombardeerde de Britse luchtmacht de zeedijk bij het Nederlandse Ritthem. Doel was Walcheren onder water te zetten en het Duitse leger er te verjagen.

2 november 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Na de Tweede Wereldoorlog werden de dijken weer hersteld en het land drooggepompt. Om de dijkgaten bij Rammekens, ten oosten van Vlissingen, te dichten, werden overtollige caissons uit Normandië aangesleept.

Landing in Normandië

Die betonnen caissons waren oorspronkelijk bedoeld voor de aanleg van de Mulberryhavens (tijdelijke havens) na de geallieerde landing in Normandië in 1944.

De caissons werden gevuld met stenen, puin en klei en daarna tot zinken gebracht om het water tegen te houden. Op het strand van Rammekens liggen nog twee Beetles en een reusachtige Phoenix-caisson begraven in het zand.

Phoenix-caisson

Van de zestig meter lange en twintig meter brede Phoenix caissons zijn er nog een twintigtal zichtbaar voor de kust van het Franse Arromanches-les-Bains en dus eentje in het Nederlandse Walcheren.

Ook elders in Nederland werden trouwens dergelijke onderdelen van de Mulberryhavens gerecupereerd om dijken te versterken.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over