Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen op de kusten van Normandië. D-Day betekende de ondergang van het nazi-rijk en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Dijkgat van Rammekens
Begin oktober 1944 bombardeerde de Britse luchtmacht de zeedijk bij het Nederlandse Ritthem. Doel was Walcheren onder water te zetten en het Duitse leger er te verjagen.
2 november 2022
Na de Tweede Wereldoorlog werden de dijken weer hersteld en het land drooggepompt. Om de dijkgaten bij Rammekens, ten oosten van Vlissingen, te dichten, werden overtollige caissons uit Normandië aangesleept.
Landing in Normandië
Die betonnen caissons waren oorspronkelijk bedoeld voor de aanleg van de Mulberryhavens (tijdelijke havens) na de geallieerde landing in Normandië in 1944.



De caissons werden gevuld met stenen, puin en klei en daarna tot zinken gebracht om het water tegen te houden. Op het strand van Rammekens liggen nog twee Beetles en een reusachtige Phoenix-caisson begraven in het zand.
Phoenix-caisson



Van de zestig meter lange en twintig meter brede Phoenix caissons zijn er nog een twintigtal zichtbaar voor de kust van het Franse Arromanches-les-Bains en dus eentje in het Nederlandse Walcheren.
Ook elders in Nederland werden trouwens dergelijke onderdelen van de Mulberryhavens gerecupereerd om dijken te versterken.
- Strijdbewijs.nl: de dijken weer dicht
- Wikipedia: Inundatie van Walcheren
Parkeer nabij Fort Rammekens (Ritthem, Nederland) en zet je weg te voet verder richting het strand.