Ornes: Mort pour la France

Kerkruïne van Ornes

De duizend zielen die begin twintigste eeuw in het Franse dorpje Orne woonden, aan de rand van een bos, werden bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uit hun idyllisch leventje gewekt.

Het dorpje had namelijk het ongeluk om slechts enkele kilometers ten noordoosten van Verdun te liggen, een van de dodelijkste slagvelden tijdens de Grote Oorlog. Vanaf 1914 bezetten Franse soldaten Ornes. Niets aan de hand. Maar vanaf 16 februari 1916 brak de hel los.

Bulderende kanonnen luidden de Slag van Verdun in en Ornes werd door de Duitsers meteen onder vuur genomen en veroverd. Pas op 15 december 1916 heroverden de Franse troepen Ornes, maar tegen dan was het dorpje volledig met de grond gelijk gemaakt.

Na de Wapenstilstand van 11 november 1918 werd een wederopbouw van Ornes onmogelijk geacht, onder meer omdat het dorpje intussen was ingekleurd als 'Zone Rouge': menselijk leven is in deze zones niet meer mogelijk door de miljoenen onontplofte granaten, kogels en lichamen die er begraven liggen. In de rode zones krijgt de natuur nu vrij spel.

Sint-Michielskerk

Ornes maakt vandaag deel uit van het kransje van negen dorpjes die gestorven zijn voor Frankrijk: 'Mort pour la France'. Van de neoklassieke kerk, gebouwd in 1828 en opgedragen aan Sint-Michiel, blijven alleen nog ruïnes over, een herinnering aan wat ooit een levendig dorpje was.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over