NAVO-noodbrug

Geheime NAVO-noodbrug

Wie in de jaren 1950 de Boven-Merwede wilde oversteken, moest daarvoor een beroep doen op een veerdienst. Niet echt handig als er haast mee gemoeid was.

In 1954, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, sommeerde de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, om een noodbrug aan te leggen over de rivier. Op die manier konden tanks, soldaten en ander legertuig zich snel terugtrekken achter deze natuurlijke barrière.

Varend gedeelte

De brug bestond uit een vaste Baileybrug die op betonnen pijlers werden gemonteerd. Zo'n Baileybrug werd veel toegepast tijdens de Tweede Wereldoorlog en was snel en makkelijk te monteren. Over het water was een varend gedeelte gepland. De onderdelen werden in een nabijgelegen haven opgeslagen en in 1958 eenmalig uitgeprobeerd.

Vandaag blijven alleen nog de 11 betonnen pijlers over op de linkeroever van de Boven-Merwede en een vast steunpunt in de rivier. De 5 overblijfende pijlers aan de overkant van het water werden opgeruimd. Het verboden militair domein is sinds begin deze eeuw omgetoverd in een voor iedereen toegankelijk natuurgebied.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over